Nyheter

Iransk domare Gholamreza Mansouri arresterad i Rumänien död

En iransk domare som arresterades i Rumänien nyligen hittades död i sitt hotell. Rumänska myndigheter utreder hans död.

FFFI rapporterade förra veckan att Mansouri hade arresterats i Rumänien anklagad för korruption och för att ha tagit mer än 500 000 dollar i mutor Iran. Han är en av de åtalade i den högprofilerade rättegången mot en före detta högre domstolstjänsteman som drog igång i Teheran den sjunde juni.

Iranska regimen har försökt få honom utlämnad.

Mohammad Hooshyar Emami, en tidigare iransk politisk fånge bosatt i Bukarest sedan 1991, berättade för Associated Press (AP) den 17 juni att han hade lämnat in ett klagomål mot Mansouri till rumänska åklagarmyndigheten för MR-brott. Det efter samråd med den iranska oppositionsgruppen Folkets mojahedin, PMOI/MEK.

Även Reportrar utan gränser (RSF) hade lämnat in ett klagomål till rumänska åklagarmyndigheten där organisationen anklagade Mansouri för att vara ansvarig för “arrestering och tortyr” av minst 20 journalister i Iran i 2013.

Iranska oppositionskoalitionen (NCRI) avslöjade igår att iranska regimen har bokat ett privatplan för att ta hem Mansouri till Iran via Bulgarien.

“Ett plan från [iranska företaget] Qeshm kommer att landa i Sofia, Bulgarien, under kvällen för att hämta Mansouri och återvända omedelbart till Teheran”, sade NCRI i ett uttalande igår och tillade.

“Eshaq Alizadeh, iranska regimens representant vid Interpol, kommer att vara ombord för att ta hem Mansouri och två andra vanliga iranska fångar som ska avtjäna sina fängelsestraff i Iran”.

“Den rumänska åklagarmyndigheten har ännu inte tillåtit honom lämna Rumänien för Bulgarien på grund av klagomål och politiska aktiviteter som genomförts i Europa och USA”, sade NCRI.

Tidigare i Tyskland

RSF, som försvarar pressfriheten i världen, hade först lämnat in ett klagomål mot den iranske domaren i Tyskland i förra veckan, rapporterade FFFI.

RSFs generalsekreterare Christophe Deloire sade i ett Twitter-inlägg den 11 juni att Mansouri befann sig i Tyskland. “Åklagaren får inte låta honom fly undan rättvisa!”, skrev han på Twitter.

Tyska åklagarmyndigheten bekräftade i onsdags att den utreder klagomålet mot Mansouri, rapporterade AP i veckan. Det är oklart när och hur han hade tagit sig till Rumänien.

I en video publicerad online den åttonde juni säger Mansouri att han ska återvända till Iran så snart resebegränsningar som införts på grund av coronapandemin hävs. Han avslöjade dock inte vilket land han befann sig i för tillfället.

“Jag har fullt förtroende för den Islamiska republiken, högste ledaren [Ayatollah Ali Khamenei] och rättsväsendet,” sade Mansouri i videon. Han tillade att han var stolt över att ha arbetat för regimens så kallade rättsväsende i tre decennier.

Vissa medier rapporterade att Mansouri åkte utomlands för att få medicinsk behandling.