Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Tyskland uppmanas att åtala iransk domare kopplad till ”tortyr” av journalister

Reportrar utan gränser (RSF) har lämnat in ett klagomål till Tysklands federala åklagare mot en iransk domare. Det rapporterar flera internationella medier på torsdagen. Den Parisbaserade organisationen som försvarar pressfriheten i världen anklagar domaren för att vara ansvarig för ”arrestering och tortyr” av minst 20 journalister 2013.

RSFs generalsekreterare Christophe Deloire sade i ett Twitter-inlägg den 11 juni att Gholamreza Mansouri befinner sig för närvarande i Tyskland.

”Åklagaren får inte låta honom fly undan rättvisa!”, skrev han på Twitter.

Kravet kommer två dagar efter att den Londonbaserade människorättsgruppen, Justice for Iran, avslöjade information som kan leda till Mansouris åtal i Tyskland.

Med hänvisning till vittnesmål från ”ett betydande antal” journalister var Mansouri ”ansvarig för att utfärda arresteringsorder mot dem”. Det sade Justice for Iran i ett uttalande.

”Dessa journalister förhördes i månader i [Teherans] Evin-fängelse i isoleringscell och pressades för att erkänna sina brott”

Mansouri är bland flera domare som står anklagade för korruption i Iran. Han är en av de åtalade i den högprofilerade rättegången mot en före detta högre domstolstjänsteman som drog igång i Teheran den sjunde juni.

Flera tjänstemän i Iran hävdar att domaren, som har lämnat landet, hade tagit emot mutor på cirka 50,000 euro (57 000 dollar).

I en video publicerad online den åttonde juni säger Mansouri att han ska återvända till Iran så snart resebegränsningar som ålagts på grund av coronapandemin hävs. Han avslöjade dock inte vilket land han befann sig i för tillfället.

”Jag har fullt förtroende för den Islamiska republiken, högste ledaren [Ayatollah Ali Khamenei] och rättsväsendet,” sade Mansouri i videon. Han tillade att han var stolt över att ha arbetat för regimens så kallade rättsväsende i tre decennier.

Vissa medier rapporterade att Mansouri åkte utomlands för att få medicinsk behandling.

Iran under prästerskapet var rankad 173:e av 180 länder i RSF:s globala pressfrihetsindex för 2020 (World Press Freedom Index 2020).