Engagemang, Nyheter

Internetkonferens: Iranska regimen är rädd för ännu ett folkligt uppror

Coronakrisen och regimens rädsla för ytterligare folkligt uppror i landet diskuterades under en internetkonferens, lördagen den 18 april.

Medlemmar från iranska samfund från 1000 platser i Europa och Kanada deltog i konferensen med brittiska och tyska parlamentariker och politiker som gästtalare.

Talarna påpekade att regimens handlingar, lögner och avsaknad av riktiga åtgärder för att bekämpa coronakrisen i landet visar att den inte bryr sig om iranska folket. De betonade att regimen prioriterar sin egen överlevnad genom att använda krisen för att kräva sanktionslättnader.

Detta samtidigt som regimtjänstemän och säkerhetsorgan varnar för växande folkligt missnöje efter regimens hantering av coronakrisen och ett kommande folkligt uppror, påpekade talarna under konferensen.

De fördömde regimens lömska kampanj och varnade omvärlden för att inte lätta på straffåtgärderna mot Teheran.

Revolutionsgardet som kontrollerar stora delar av Irans ekonomi och som stöder terrorism är den verkliga vinnaren och iranska folket de verkliga förlorarna om omvärlden lyfter sanktionerna mot Teheranregimen, framhöll brittiska och tyska parlamentariker som talade vid lördagens internetkonferens.

Citat från några av talarna vid internetkonferensen

”Regimen i Iran visar gång på gång att den inte bryr sig om det iranska folket. Regimen dödade nyligen 1500 obeväpnade demonstranter och sköt ner ett civilt passagerarplan. Det enda regimen bryr sig om är att behålla makten och dess ledare är redo att offra allt från iranska folkets fickor”, sade David Jones, tidigare minister och konservativ ledamot från brittiska underhuset.

Tillsammans med andra talare uppmanade han världssamfundet att stödja iranska folkets frihetskamp och den prodemokratiska oppositionskoalitionen, Iranska nationella motståndsrådet, NCRI.

Toby Perkins, Labourledamot från brittiska underhuset, tillade ”covid-19 har varit en bra test för alla världens regeringar när det gäller att fullfölja sina skyldigheter gentemot sin egen befolkningen. Och den iranska regimen har misslyckats på ett tydligt och fruktansvärt sätt” i detta avseende.

”EU, FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, FN:s generalsekreterare och andra berörda internationella organ måste pressa iranska regimen till att frige samtliga [politiska] fångar eftersom coronaviruset är utbrett i fängelserna”, sade Martin Patzelt, ledamot från tyska Bundestag.

”Detta är en fråga om allvarlig internationell oro och vi måste vara en röst för de [politiska] fångarna i Iran” tillade han och påpekade ”att iranska folket kämpar faktiskt på två fronter för rätten till liv: mot coronaviruset och mot det misantropiska prästerskapet.”