Nyheter

Interna strider inom regimen ökar med coronakrisen

Antalet döda i coronaviruset i Iran passerade 32,000 på söndagen med dödsfall rapporterade från minst 294 iranska städer. Det enligt en sammanställning av uppgifter från källor inom iranska sjukhus och vårdcentraler samt regimens interna dokument.

Regimtjänstemän har under de senaste tre månaderna försökt mörka sanningen och tona ner coronakrisen av rädsla för ännu ett folkligt uppror i landet. Regimen har tagit till olika taktik från att beskriva coronaviruset som amerikansk biologisk krigföring till att skylla krisen på USA:s sanktioner.

För att dölja den verkliga dödssiffran i landet anger nu regimen ARDS (Acute Respiratory Distress Syndrome) som dödsorsak. Detta sedan det höga antalet döda i Covid-19 runtom i landet gör det omöjligt för myndigheterna att mörka sanningen.

Coronakrisen bidrar samtidigt till ökade interna strider bland regimens olika fraktioner när regimtjänstemän försöker skylla ifrån sig ansvaret inför ett växande folkligt missnöje.

Medan regimens president Hassan Rouhani hävdar att coronakrisen är under kontroll och kräver att folket återgår till sina arbeten varnar andra regimtjänstemän för fortsatt ökade dödssiffror.

Ali Maher, ledamot i regimens nationella arbetsgrupp för bekämpning av coronaviruset i Teheran, berättade för regimens statliga dagstidning, Iran, under helgen att situationen i huvudstaden är fortsatt kritiskt.

”Antalet dödsfall och patienter i kritiskt tillstånd i Teheran har inte sjunkit markant … Om de sociala restriktionerna inte fortsätter … kommer vi se ett nytt utbrott av sjukdomen, och våra anläggningar klarar inte av att ta emot flera patienter”, sade han.

FFFI rapporterade i förra veckan att mellan 70 och över 100 döda coronasmittade patienter begravas dagligen i Teheran.

Stoppa de interna striderna, som nu sker inför öppen ridå

I ett försök att stoppa de interna striderna, som nu sker inför öppen ridå och offentlig, har regimens ansvariga myndighet för kommunikation beordrat samtliga regimtjänstemän, säkerhetsorgan, organisationer och myndigheter att begränsa internetanvändningen, kommunikationen på sociala medier samt stoppa informationsläckage.

Det framgår av ett konfidentiellt direktiv från regimens ledningscentral för kommunikation och polisstyrkornas säkerhet från början av april som iranska oppositionskoalitionen, NCRI, avslöjade och publicerade på sin hemsida under helgen.

Direktivet beordrar regeringstjänstemän att bland annat avstå från att ge och publicera information som kan orsaka ”spänningar bland befolkningen, mellan de väpnade organisationerna eller mellan folket och regeringen och de väpnade styrkorn”.