Nyheter

Regimen dödar fångar medan coronaviruset fortsätter skörda offer

Det skedde minst 14 upplopp i iranska fängelser under de senaste 12 dagarna, visar en sammanställning av rapporter från landet.

FFFI rapporterade om flera fängelseuppror och rymningar i förra veckan efter att coronaviruset spridit sig till Irans fängelser. Regimens repressiva säkerhetsstyrkor har dödat flera fångar som försökt rymma av rädsla för att bli smittade av coronaviruset.

Regimens så kallade rättsväsende tillkännagav i mars att den hade släppt 85 000 fångar tillfälligt. Dessa tillfälliga frigivningar syfte till att hindra smittspridning i landets fängelser.

Men ingen oberoende organisation har kunnat bekräfta dessa uppgifter. Dessutom finns inte en enda politisk fånge bland de som hade släppts.

Regimens så kallade rättsväsende dömde nyligen aktivisten och läraren, Hashem Khastar, till 16 års fängelse. Tre andra aktivister, Mohammad Hossein Sepehri, Mohammad Nourizad och Fatemeh Sepehri var också dömda tillsammans med Hashem.

Regimens repressiva säkerhetsstyrkor dödade minst sju fångar under upplopp i två fängelser, Sepidar och Shaiban, i sydvästra Iran, enligt uppgifter på fredagen. Fångarna protesterade mot regimens brist på handlingar som lämnat dem sårbara inför det dödliga coronaviruset.

FFFI rapporterade igår att en ung brottsling, Seyed Danial Zeinol Abedini, hade avlidit sedan vakter misshandlat honom under en protest mot coronavirusets spridning. FN:s människorättskontor OHCHR i Genève meddelade att fången avled efter ett upplopp i Mahabad-fängelset den 28 mars.