Nyheter

Corona – Ung brottsling dödad i iransk fängelse

Seyed Danial ZeinolAbedini, en ung brottsling som var dömd till döden har avlidit sedan vakter misshandlat honom vid en protest om farhågor med coronapandemin.

FN:s människorättskontor OHCHR i Genève har meddelat att fången avled efter ett upplopp i Mahabadfängelset den 28 mars.

 Förenade Föreningar för ett Fritt Iran fördömer mordet på Daniel Zin al-Abedin och uppmanar det internationella samfundet att undersöka fallet.

Ansvaret för detta mord ligger hos ledaren för den islamiska republiken, Ali Khamenei och chefen för rättsväsendet, Ibrahim Reisi, och de måste hållas ansvariga för detta brott.” Vi kräver en särskild FN-utredning av mordet på denna barndömda brottsling. ”Coronas globala kris bör inte få världen att blunda för mänskliga rättighetsövergrepp i Iran, säger Mojtaba Ghotbi ordförande för FFFI.

Daniel Zina-al-Abedini och flera andra fångar fördes efter upproret i Mahabad fängelse i söndags till Miandoab-fängelset efter att ha blivit allvarligt slagen av Mahabad-fängelsetjänstemännen, där han återigen blev misshandlat. Torsdagen den 2:a april kontaktades fångens familj och informerades om hans död. Spår av misshandlingar och skador kan ses på fångens kropp.

Daniel Zeinolabedin har dömts till döden 2018 för ett brott som påstås begå när han var 17 år.

Under den senaste veckan har uppror inträffat i flera iranska fängelser, där fångar är rädda för att få koronaviruset mitt i brist på tillräcklig medicinsk vård i kriminalvården.