Nyheter

Regimen visste om coronafall i Iran i januari, visar interna dokument

Iranska regimen visste redan i slutet av januari att flera var smittade av coronaviruset och skickade till sjukhus i Teheran men valde att mörklägga sanningen för folket.

Det visar dokument som iranska oppositionen, Folkets mojahdein (PMOI/MEK), har tagit del av från regimens Organisation för nationellt beredskap (National Emergency Organization). Dokumenten publicerades på oppositionskoalitionen, NCRI:s hemsida på onsdagen.

Flera av de smittade var iranska anställda på Kinas ambassad i Teheran och minst en hade återvänt från ett besök i Kina.

Trots detta hävdade regimens president Hassan Rouhani den 18 mars att ”vi fick veta om första fallet av coronavirus i Iran den 19 februari och informerade folket omedelbart utan att dröja en dag.”

Regimens inrikesminister hävdade den första februari att det inte fanns några coronafall i Iran vid tillfället.

Khamenei, regimens högste ledare, påstod den andra mars att regimens tjänstemän hade varit transparenta och ärliga från dag ett när det gäller coronautbrottet i Iran.

Dessa uppenbara lögner från regimens ledare är ett desperat försök att rädda prästerskapets ansikte inför den växande kris som kräver allt flera liv i Iran.

Nästan fem gånger fler döda än vad regimen medger

Den verkliga dödssiffran i landet är nu över 14 700, den 31 mars, enligt en sammanställning av interna rapporter från regimens myndigheter samt rapporter från källor inom iranska sjukhus och vårdcentraler runtom i landet som oppositionen, NCRI har gjort. Dödsfall har rapporterats från minst 237 städer.

Över 14 700 döda i coronaviruset i Iran

Regimens officiella dödssiffra till följd av coronaviruset är 3 111 så sent som den 31 mars med 141 nya dödsfall under de senaste 24 timmarna.

FFFI rapporterade i förra veckan att iranska regimen hade skickat ut revolutionsgardet till landets sjukhus och vårdcentraler för att kontrollera informationsflödet och rapporteringen om antalet döda i coronaviruset.

Tisdagens avslöjande från iranska oppositionen är det andra i sitt slag under de senaste dagarna. De interna rapporter från regimens Organisation för nationellt beredskap visar tydligt att regimen avstod från att informera folket om coronavirusets utbrott för politiska överväganden.

Det trots att myndigheterna visste redan i slutet av januari att viruset hade spridit sig till Iran.