Nyheter

Regimen: corona-rapportering utanför regeringens kanaler är olagligt

Iranska regimen har beordrat revolutionsgardet att skicka gardister till alla sjukhus och vårdcentraler i landet i ett desperat försök att kontrollera rapportering om coronapandemin och antalet döda. Det avslöjar Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) vid en presskonferens på torsdagen.

Den iranska oppositionskoalitionen sade att antalet döda i coronaviruset i Iran fram till onsdagen den 25 mars överstiger 11 500 med dödsfall i minst 222 städer över hela landet. Den presenterade även dödssiffror för flera provinser och städer, däribland Teheran, Esfehan och Gilan (se bilden nedan från NCRI).

Detta är cirka fem gånger mer än regimens officiella dödssiffror i linje med vad en tjänsteman från Världshälsoorganisation sade den 17 mars.

dödssiffor från coronaviruset i flera iranska provinser och städer

”Att sprida statistik och information relaterade till coronautbrottet utanför regeringens kanaler är en straffbar kriminell handling med allvarliga konsekvenser”, varnade regimens statsåklagare Mohammad Jafar Montazeri nyligen.

Flera har redan blivit arresterade enligt NCRIs uppgifter.

NCRIs information är baserade på iranska oppositionen, Folkets mojahedins källor i Iran, uppgifter från sjukhus, vårdcentraler, läkare och begravningsplatser i flera iranska provinser och städer samt från regimens egna interna rapporter.

NCRI avslöjade också över 100 regimtjänstemän, däribland flera av högste ledarens representanter och befälhavare från revolutionsgardet, har dött efter att ha blivit smittade av coronaviruset.

”Vi har klara bevis för att regimen visste redan i slutet av januari att viruset hade spridit sig till Iran och att flera hade dött efter att ha blivit smittade men höll det hemligt”, sade ordförande för NCRIs utskott för utrikesfrågor, Mohammad Mohaddessin, vid presskonferensen.

”Det vi ser idag är ett desperat försök från regimens sida att mörklägga sanningen kring coronakrisen som drabbar iranska folket skoningslöst. Svenska medier och kvällstidningar, framförallt TT, har tyvärr valt att svälja regimens desinformation och rapportera dessa som sanningen istället för att utmana regimens lögner”, sade Massud Kiani, FFFIs EU-representant beträffande de verkliga dödssiffrorna i Iran till följd av coronaviruset som presenterades av NCRI.

Regimens officiella dödssiffror till följd av coronaviruset jämfört med det verkliga dödstalet i Iran