Nyheter

Över 1000 dödsfall av coronaviruset i Iran enligt uppgifter

Antalet dödsfall från coronavirus i Iran överstiger nu 1000 personer i olika städer. Det enligt källor på olika sjukhus runtom i landet.

De flesta dödsfallen kommer från staden Qom enligt uppgifter som nu beskriver staden som epicentrum för utbrottet i landet.

Regimen försöker fortfarande tona ner situationen och mörkar sanningen. Den har hittills bara tillkännagett en officiell dödssiffra på 77 personer. Det trots att antalet döda växer för varje dag, enligt rapporter från Iran och kommentarer från regimens egna parlamentsledamöter och tjänstemän.

Irans vice talmanskommissionär Masoud Pezeshkian sa i en intervju som publicerades på webbplatsen News på tisdagen den 13 mars att de offeciella siffrona är inte realistiska. ”Alla skjuhus är överfulla och det finns inga lediga platser. Det blir värre och värre för varje dag”, tillade han.

En av regimens vice hälsoministrar Ghasem Janbabaei erkände igår i en intervju med den statliga televisionen att över 12 000 personer har legats in på sjukhus efter att ha blivit smittade av coronaviruset. Han sade att detta var bara 20 procent av de individer som hade testat positivt för coronaviruset, COVID- 19.

Flera ledamöter från regimens egna parlament beskriver regimens officiella dödssiffror som “ett skämt”.

Många i Iran och flera experter utomlands litar inte på regimen. De anser även att regimen har helt tappat kontroll över situationen och försöker mörklägga istället för att söka hjälp från utlandet.

Samtidigt kommer rapporter från Iran att stora hemliga lager av medicin och medicinsk utrustning, däribland munskydd och skyddshandskar, har hittats utanför huvudstaden Tehran.

Andra videoklipp publicerade på sociala medier verkar visa smittade som kollapsar på gatorna i flera iranska städer.