Nyheter

Över 650 döda av coronavirus i Iran

Antalet dödsfall från coronavirus i Iran överstiger nu 650 personer i olika städer, enligt källor på olika sjukhus runtom i landet.

Reuters rapporterar samtidigt att ett team från Världshälsoorganisationen (WHO) är nu på väg till Iran.

”Ett WHO-team med fyra personer väntas anlända till Iran på måndagskvällen”, säger WHO:s talesman Tarik Jasarevic i Genève till Reuters och tillägger. ”De kommer att se över åtgärder för att hantera utbrottet och ge teknisk vägledning”.

I en chockerande uppenbarelse erkände iranska regimens vice hälsominister Ghasem Janbabaei i en intervju med den statliga televisionen att över 12 000 personer har legat in på sjukhus efter att ha diagnostiserats med coronaviruset. Detta är bara 20 procent av de individer som har testat positivt för COVID- 19 virus.

Det rapporteras att i huvudstaden Teheran har 150 personer dött. I Isfahan 46, Gilan 23, Lorrestan 18, Kermanshah 45, Mashhad 14, Sorkhhesar 11, och i Qom har mist 150 personer mist livet.

Iranska regimens andra vice hälsominister Alireza Raeesi säger att 1501 iranier har testat positivt för coronaviruset (COVID-19) och minst 66 har dött fram tills måndagsmorgonen, den andra mars.

Mörkertalet i Iran är stort säger många bedömare. Många i Iran utmanar emellertid de siffror som tillkännagavs av regeringen och tror att smittan har spridit sig mycket bredare och dödstalet är betydligt mer än vad regeringen säger.

Gholam Ali Jafarzadeh Imanabadi, en ledamot i regimens parlament från staden Rasht i norra Iran, säger att situationen i hans valkrets, Gilan-provinsen, är kritiskt och alla sjukhus i provinsens huvudstad Rasht är fyllda med patienter smittade av Coronaviruset.

Imanabadi sade att siffror som släppts av regeringen är ”ett skämt”. Han uppmanade medierna att ägna mer uppmärksamhet åt Gilan eftersom situationen där är ännu mer kritisk än i staden Qom, som sägs vara där smittan härstammade.

”Tjänstemän säger inte sanningen, utbrottet och dödsfallen är mycket högre än vad myndigheterna tillkännager”, sade Imanabadi och tillade. ”Begravning av dem som dött på grund av coronaviruset har skett på ett icke-hygieniskt sätt i flera byar. Orsakerna till många dödsfall har inte registrerats.”

Andra ledamöter från regimens parlament, däribland Ahmad Amirabadi Farahani, ledamot för Qom, har också under de senaste dagarna anklagat regeringen för att dölja fakta och siffror om utbrottet.

Samtidigt vill den svenska Folkhälsomyndigheten stoppa flyg från Iran, rapporterar medier.

”Vi tycker inte det händer något i Iran, situationen är oklar, vi befarar att den förvärras”, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Transportstyrelsen beslutade under måndagen att dra in Iran Airs flygtillstånd.

”Sex avgångar och ankomster per vecka från Iran till Arlanda och Landvetter berörs av Transportstyrelsens beslut”, rapporterar TT.

”Det här är en tillfällig återkallelse, vi har ingen yttre gräns för när den här återkallelsen återgår och trafiken återupprättas. Vi fortsätter att följa läget med spridningen av coronaviruset”, säger Simon Posluk, enhetschef på Transportstyrelsens sjö- och luftfartsavdelning, till TT.