Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Generalsekreterare: regimen slog ner protester med dödligt våld

Iranska regimen använde övervåld mot demonstranter under de landsomfattande protesterna i Iran i november.

Det sade Michelle Bachelet, FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, på torsdagen när hon presenterade generalsekreterarens rapport om Iran till MR-rådets 43:e session som började i Genève tidigare den här veckan.

“I vissa fall använde säkerhetsstyrkorna skarp ammunition och dödade enligt rapporter över 300 personer”, säger Bachelet i sitt anförande och tillägger. “Över 7000 demonstranter var arresterade. Många sitter fortfarande i förvar och är nekade medicinsk vård och juridisk representation. Flera har enligt rapporter blivit utsatta för tortyr och annan misshandel.”

Storbritannien uppmanade iranska myndigheter att frige alla de som arresterats [i samband med protesterna] och respektera yttrandefrihet, religionsfrihet. Uppmaningen kom i brittiska ministern Lord Ahmads anförande till MR-rådets 43:e session i tisdags.

Reuters hänvisade till tre säkerhetskällor inom iranska regimen och rapporterade i december förra året att regimen hade dödat minst 1,500 personer, varav 400 kvinnor och 17 ungdomar, i samband med november-protesterna.

FN:s människorättschef bekräftar även att det inte hade kommit in någon ytterligare information trots att [den iranska] regeringen har informerat hennes kansli om att en kommitté ska utreda dessa anklagelser.

Generalsekreterarens rapport belyser dessutom regimens fortsatta diskriminering av kvinnor och minoriteter. Den tar även upp dödsstraff, särskilt mot ungdomsbrottslingar, och uppmanar regimen att genast införa ett strikt förbud mot dessa dödsstraff.

Människorättsförsvarare, arbetaraktivister, journalister, forskare, miljöaktivister samt personer med dubbla medborgarskap arresteras, döms till fängelse och misshandlas, säger FN:s generalsekreterare vidare i sin rapport och tillägger.

Nya domstolsbeslut bekräftar att regimen fortsätter att döma kvinnorättsförsvarare och arbetaraktivister till hårda fängelsestraff för fredliga sammankomster samt för försvar av mänskliga rättigheter, säger Bachelet i sitt anförande och tillägger.

Rapporter om tortyr, godtyckligt kvarhållande samt orättvisa rättegångar fortsätter att strömma in från landet, betonade FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter.