Ekonomi

USA straffar internationella företag som hjälpt Iran kringgå sanktioner

USA:s finansdepartement inför straffåtgärder mot ett internationellt nätverk som bistår Irans olje- och petrokemiska industri. De straffade är fyra internationella företag inom samma sektor.

Samtliga anklagas för att ha hjälpt regimens statliga oljeföretag (NIOC) kringgå amerikanska sanktioner mot Irans olje- och petrokemiska industri. Det skriver USA:s finansdepartement i ett uttalande på torsdagen.

De straffade företagen ska tillsammans ha transporterat produkter till NIOC samt hjälpt det iranska företaget exportera produkter till ett värde av totalt hundratals miljoner dollar sedan sent 2018.

NIOC är en avgörande aktör inom Irans olje- och petrokemiska industri som är en stor inkomstkälla för den iranska regimen. Den finansierar regimens illvilliga aktiviteter i hela Mellanöstern däribland genom att hjälpa finansiera revolutionsgardets Quds-styrka, enligt uttalandet från USA:s finansdepartement.

”Irans olje- och petrokemiska industri är den primära finansieringskällan för iranska regimens globala terroristverksamhet. Och ger [regimen] möjlighet att fortsätta använda våld mot sin egen befolkning”, sade USA:s finansminister, Steven T. Mnuchin.

Dagens straffåtgärder riktar sig mot Triliance Petrochemical Co Ltd och Sage Energy HK Limited baserade i Hongkong, Peakview Industry Co Limited baserade i Shanghai, Kina samt Beneathco DMCC baserade i Dubai, Arabemiraten.

Triliance Petrochemical har även branscher i Iran, Arabemiraten, Kina och Tyskland.

Dagens beslut följer liknande beslut från USA:s finansdepartement som riktar sig mot viktiga finansieringskällor för iranska regimens regionala inblandning. Det skriver finansdepartementet i sitt uttalande och listar senaste tidens straffåtgärder mot regimens största och mest lönsamma petrokemiska företag, Persian Gulf Petrochemical Industries Company (PGPIC) samt regimens största stål- och järnproducenter.