Nyheter

USA inför sanktioner mot Irans största petrokemiföretag

USA inför sanktioner mot Irans största och mest lönsamma petrokemiföretag, Persian Gulf Petrochemical Industries Company (PGPIC).

Det tillkännager USA:s finansdepartementet i ett uttalande på fredagen och tillägger, “förutom PGPIC inför finansdepartementet sanktioner mot PGPICs stora nätverk av 39 petrokemiska dotterbolag och utländska försäljningsagenter.”

Finansdepartement anklagar PGPIC för att bland annat ge finansiellt stöd till revolutionsgardets affärs- och byggimperium, Khatam al-Anbiya.

PGPIC och dess dotterbolag står för 40% av Irans totala produktion inom petrokemisektorn och 50% av landets totala petrokemiska exporter.

“Vi straffar detta nätverket med avsikt att neka finansiering till viktiga delar av Irans petrokemisektor som stöder revolutionsgardet,” säger USA:s finansminister Steven T. Mnuchin.

“Dagens åtgärd är en varning att vi kommer att fortsätta straffa affärsimperium och företag inom petrokemisektorn och andra sektorer som ger revolutionsgardet en finansiell livlina”, tillägger han enligt finansdepartementets uttalande.

“Revolutionsgardet infiltrerar systematiskt kritiska sektorer inom den iranska ekonomin för att berika sig själva samtidigt som det engagerar sig i en mängd andra illvilliga aktiviteter”, säger Sigal Mandelker, statssekreterare för terrorism och finansiell underrättelse vid USA:s finansdepartement.