Ledare, Opinion

Iranska regimens högste ledare uttryckte sin rädsla

Ledare – Iranska regimens högste ledare, Ali Khamenei, ledde fredagsbönen för första gången på åtta år. Detta efter en tumultartad period för prästerskapet och revolutionsgardet med regimkritiska protester över hela Iran.

Khamenei försökte i sitt tal förvränga den historiska sanningen om att prästerskapets regim står inför sitt slutskede och visade sin rädsla för iranska folket med lögn och hyckleri.

Khamenei krävde ”nationellt gemenskap” och hävdade att Irans (regimens ”fiender” – en hänvisning till USA och dess allierade – hade använt nedskjutningen av passagerarplanet för att överskugga dödandet av regimens terroristledare Qassem Soleimani i en amerikansk drönarattack.

Under sin predikan på dagens fredagsbön sa Khameni att dagen då Iran svarade på USA:s dödande av Qassem Soleimani genom raketbeskjutning mot amerikanska baser i Irak var en ”guds dag”, enligt Reuters.

I sin tal kallade Khamenei Storbritannien för ”djävulen” och riktade särskilt stark kritik mot de internationella medierna och sade. ”Det sionistiska medieimperiet försökte anklaga vår befälhavare för terrorism, men Gud, den Allsmäktige, satte scenen i motsatsen till vad de ville.” 

Han beskrev regimens utländska terrorstyrka Quds-styrkan som en ”humanitär organisation med mänskliga värden” och kallade Soleimanis begravning och regimens militära svar för en ”vändpunkt i historien”.

Quds-styrkan är klassad som en terroristorganisation av USA och dess nu döda befälhavare Soleimani fanns på EU:s terrorlista.

Iranska regimen mobiliserade en massiv sorgemanifestation efter Soleimanis död, i syftet att visa USA och omvärlden folkets stöd för prästerskapets styre.

I samband med nedskjutningen av passagerarplanet sade Khamenei att ”Våra fiender var lika glada över flygkraschen som vi var ledsna. [De var] glada över att de hade hittat något för att ifrågasätta revolutionsgardet och de väpnade styrkorna.”

Detta trots att iranska myndigheter inledningsvis nekade ansvar och påstod att planet hade kraschat på grund av tekniskt fel. Regimen ljög för omvärlden och nekade i tre dagar att dess missilsystem hade skjutit ner planet.

Khamenei hävdade på ett hycklande sätt att mamman till en av de som dödades i flygolyckan hade skrivit ett brev till honom där hon betonade sin lojalitet mot systemet.

Timmar innan planet sköts ner i Teheran besköt regimen två flygbaser i Irak som inrymde amerikanska styrkor, med missiler som en hämnd för dödandet av Soleimani.

Regimens revolutionsgarde rapporterade att 80 amerikanska soldater hade dött i missilattacken mot Ain al-Assad-basen. Men internationella rapporterade att ingen hade dödats i attacken vilket avslöjade regimens propaganda och lögn som visade sig var i klass med Goebbels lögner.

Khamenei sade i sitt tal att USA:s president Donald Trump var en ”clown” som låtsas bry sig om det iranska folket. Han avfärdade även förhandlingar med USA och påstod att Trump skulle ”sticka landet i ryggen med en giftig kniv”.

Iran skyller de folkliga protesterna mot Khamenei och hans regim på USA.

Regimen skakades av stora protester i höstas som utlöstes av sänkta bränslesubventioner. Regimen svarade med massgripanden och begränsningar av internettillgången. Minst 1500 demonstranter dödades under de folkliga protesterna, enligt olika källor.

Men senaste tidens folkliga protester mot prästerskapets styre, särskilt efter nedskjutningen av passagerarplanet, bevisade att regimen saknar legitimitet bland iranska folket.

I samband med fredagsbönen har myndigheterna organiserat landsomfattande manifestationer till stöd för revolutionsgardet, som tagit på sig ansvaret för flygplansnedskjutningen. Men denna är en våg som kommer att passeras förbi med nya protester.