Nyheter, Reportage

Senatorer uppmanar att utreda pro-iranska lobbygruppen NIAC

Tre amerikanska senatorer krävde att USA:s justitiedepartement utreder lobbygruppen det Nationella iransk-amerikanska rådet, NIAC, för möjligt brott mot amerikanska lagar. Det rapporterar den konservativa nyhetssidan Washington Free Bacon på tisdagen och hänvisar till ett gemensamt brev från tre republikanska senatorer till USA:s justitieminister William Barr.

Republikanska senatorerna Tom Cotton från Arkansas, Ted Cruz från Texas och Mike Braun från Indiana skriver att NIAC och dess systergräsrotsorganisation kan möjligen har brutit mot Foreign Agents Registration Act (FARA) som kräver att lobbygrupper redovisar sina aktiviteter på uppdrag av utländska regeringar.

”NIAC:s relation med den iranska regimen och dess roll i att förstärka regimens propaganda i USA har diskuterats i Washington D.C. i flera år”, skriver senatorerna.

Gruppen ”spelade en nyckelroll i Obama-administrationens pro-iranska” ekokammare”, och ”vilseledde kongressen och det amerikanska folket om villkoren för 2015 års kärnteknikavtal”, rapporterar Washington Free Bacon.

NIAC:s grundare och tidigare ordförande Trita Parsi stämde en iransk-amerikansk författare, Hassan Daioleslam, för förtal efter att Daioleslam anklagade lobbygruppen för att i hemlighet bedriva lobbyverksamhet för iranska regimen.

Federala domstolen U.S. District Court for the District of Columbia beordrade NIAC att betala mer än 180,000 dollar i 2013 till Daioleslams juridiska försvarsfonden efter att ha förlorat förtalsmålet.

Domstolen slog fast att Parsis arbete ”inte var oförenligt med tanken att han först och främst var en förespråkare för [iranska] regimen”, rapporterar Washington Free Bacon.

Läs mer om Parsi
https://www.fffi.se/?s=trita