Folkliga protester

11:e dagen av folkliga protester i Iran – rapporter om massaker på demonstranter

Folkliga protester i Iran fortsatte under måndagen med ett antal demonstrationer i flera städer runtom i landet.

Nya videoklipp från landet visar omfattningen av protesterna i Iran och regimens kväsning av de demonstrationer som började med protester över höjda bensinpriser, den 15 november.

Det rapporterar internationella medier på söndagen och hänvisar till nya videoklipp som nu kommer ut från Iran efter att regimen delvis återställde tillgången till internet.

Anslutning för fasta tjänster uppgick till nästan 100% under söndagen medan mobilnätet var fortfarande kraftigt begränsat, rapporterade Associated Press (AP) igår och hänvisar till NetBlocks, en icke-statlig cybersäkerhetsorganisation som övervakar internettrafiken i världen.

Netblocks säger att internet är tillbaka i Iran men att användarna inte har tillgång till omvärlden på grund av censur.

Dessa videoklipp visar regimens brutala nedslag i flera iranska städer Teheran, Shiraz, Kerman och Kermanshah, enligt rapporterna i internationella medier.

AP rapporterar om ett videoklipp från Shiraz som visar regimens repressiva säkerhetsstyrkor skjuta mot en stor grupp demonstranter med kulspruta.

Ett videoklipp visar flera revolutionsgardister från regimens Bassij-styrka på motorcyklar jaga efter demonstranter. Ett annat visar regimens civilklädda agenter som griper och slår en man på gatan och för bort honom mot ett osäkert öde genom att dra honom i håret.

FFFI rapporterade igår att videoklipp på sociala medier visar regimens repressiva säkerhetsstyrkor skjuta hänsynslöst mot demonstranterna. I flera städer beskrivs de repressiva säkerhetsstyrkornas dödande av demonstranter som en massaker.

Amnesty International uppmanar det internationella samfundet att kraftigt fördöma användningen av dödligt våld mot demonstranter i Iran. Organisationen säger i ett uttalande på måndagen att den nu kan bekräfta att dödstalet uppgår till minst 143 demonstranter.

Det verkliga dödstalet är mycket högre och uppgår till minst 400 enligt de senaste uppgifterna till FFFI.

Utrikesminister uppmanas att stödja protester i Iran

Riksdagsledamoten, Amineh Kakabaveh, uppmärksammade den senaste veckans regimkritiska protester i Iran i en interpellation till utrikesminister Ann Linde (S), den 22 november.

Amineh uppmanar utrikesministern att uttala ett starkt stöd för det iranska folkets kamp, inte minst kvinnornas kamp mot könsapartheid och för sina demokratiska och mänskliga fri- och rättigheter.

”De som nu är ute och protesterar och demonstrerar är alla dessa små människor som … vill ha sina rättigheter, fredliga förhållanden och sina löner utbetalda och den inkompetenta ledningen avsatt”, skriver hon i sin interpellation och tillägger. ”Vår utrikesminister borde i detta läge förutom att fördöma regimens handlingsätt, klargöra att de demonstrationer och protester som äger rum inte är terrorism – en etikett som diktaturregimer klistrar på sina kritiker.”,

Amineh frågar även om ”ministern avser att av den iranska regimen kräva att den ska frige alla politiska och fackliga aktivister och demonstranter som nu sitter inspärrade för att de kämpat för dessa rättigheter.”