Folkliga protester

Tionde dagen av folkliga protester i Iran

De folkliga protesterna i Iran fortsätter för tionde dagen rad efter rapporter om demonstrationer i flera iranska städer under söndagen. Studenter i Teheran protesterade på söndagen mot dåliga levnadsförhållanden och regimens repressiva säkerhetsåtgärder.

Regimen försöker desperat få kontroll över folkliga protester i landet. Det brutala nedslaget mot demonstranterna fortsätter och det råder ett icke-officiellt undantagstillstånd på flera håll i landet.

Revolutionsgardets nyhetsbyrå Fars säger att 180 protestledare har gripits, rapporterar TT på söndagen.

Högt uppsatta regimtjänstemän, representanter för högste ledaren Khamenei och befälhavare för revolutionsgardet fortsätter att hota de som deltar i protesterna med avrättning i regimens statliga medier.

De hävdar även att demonstranterna är “legoknektar” för USA, Israel, och iranska oppositionen för att rättfärdiga sin brutala kväsning och sina repressiva åtgärder.

Ledaren för fredagsbönen i Teheran Ahmad Khatami krävde igår att myndigheterna avrättar protestledarna för krigföring mot Gud.

“Vi har gripit alla underhuggare och legoknektar som uttryckligen har gjort erkännanden om att de har varit legoknektar för Amerika, Monafeghin och andra”, säger konteramiral Ali Fadavi, ställföreträdande chef för revolutionsgardet. Det rapporterar TT på söndagen och tillägger, “Monafeghin” är en term som Iran använder för motståndsgruppen Mujahedin-e khalq (MEK), Folkets mujahedin.

Internet funkar nu delvis efter en veckolång avstängning och demonstranterna sprider nu bilder och videoklipp, som de samlat på sig sedan den 15 november, på sociala medier och Twitter. De visar omfattningen av regimens brutala nedslag mot protesterna och hur repressiva säkerhetsstyrkor skjuter skarp mot demonstranter.

Regimens repressiva säkerhetsstyrkor har dödat över 300 demonstranter sedan protesterna började den 15 november, enligt de senaste rapporterna på söndagen. Antalet frihetsberövade demonstranter uppgår till över 10,000 och regimen använder nu skolor i flera städer som fängelse.

USA uppmanade på lördagen Facebook, Twitter och Instagram, att blockera konton som tillhör iranska regimtjänstemän och regimens ledare fram till att de helt återställer tillgången till internet för iranska folket.