Folkliga protester

Regimkritiska protester fortsätter i Iran, Amnesty bekräftar 106 döda

De regimkritiska protesterna i Iran fortsätter för femte dagen trots omfattande repressiva åtgärder från regimen.

Amnesty International bekräftar på tisdagen att minst 106 demonstranter har dödats i landet under de senaste dagarnas protester. Människorättsorganisationen anklagar regimens repressiva säkerhetsstyrkor för dessa olagliga mord.

Iranska regimen har stängt av internet och begränsat mobilnätet för att stoppa demonstranterna från att samordna aktiviteter och sprida bilder och videoklipp från protesterna.

Amnesty hänvisar till dessa repressiva åtgärder i sitt uttalande på tisdagen och tillägger. “Vi tror att det verkliga dödstalet är mycket högre med vissa rapporter som säger att så många som 200 demonstranter har dödats.”

FFFI rapporterade igår att över 200 demonstranter har dödats under protesterna med hänvisning till källor.

FFFI kan också identifiera minst 24 av de demonstranter som dödats av regimens repressiva säkerhetsstyrkor under senaste dagarnas protester, se nedan.

Regimens beslut att stänga ner internet syftar också till att underlätta säkerhetsstyrkornas försök att kväsa protester och stoppa oberoende rapportering från det som händer i Iran.

“Lugnet är återställd i landet”, hävdade Gholamhossein Esmaili, talesperson för regimens så kallade rättsväsende, under en presskonferens på tisdagen.

Esmailis uttalande kommer samtidigt som Irans arme utfärdar en varning över de senaste dagarnas protest och höjer sitt beredskap för att “försvara landet”. Det rapporterar regimens statliga nyhetsbyrå Mehr News, som har kopplingar till regimens underrättelseministerium, på tisdagen med hänvisning till ett uttalande från regimens väpnade styrkor.

Khamenei och revolutionsgardet varnade igår för hårdare tag mot de som deltar i de regimkritiska protesterna.

Keyhan, en av regimens statliga dagstidningar, skriver i en ledare på tisdagen att “de som ligger bakom dessa ‘våldsamma protester’ kommer att bli avrättade genom hängning”.

“Vissa rapporter säger att rättsväsendet överväger avrättning genom hängning som ett slutgiltigt straff för ledarna”, skriver Keyhan i sin ledare.

FN:s MR-organisation uttrycker oro

FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter uttryckte på tisdagen djupt oro över rapporter om våld mot demonstranter, särskilt användning av skarp ammunition. En talesperson påpekade att detta brutala nedslag strider mot internationella normer och standarder.

“Vi är särskilt oroade över användningen av skarp ammunition [mot demonstranter] som påstås ha orsakat ett betydande antal dödsfall i hela landet”, säger Rupert Colville, talesperson för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter i ett uttalande på tisdagen.

“Myndigheterna, däribland högste ledare Khamenei, har tillkännagett vissa dödsfall men det har varit oerhört svårt att verifiera det totala antalet döda. Rapporter från iranska medier och uppgifter från ett antal andra källor tyder dock på att dussintals individer kan ha dödats och många har skadats under protester i minst åtta olika provinser, med över 1 000 demonstranter arresterade”, säger Rupert Colville.

FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter uppmanade även iranska regimen att återställa tillgången till internet.

Iranier kommer att föra en kampanj på Twitter under tisdagen för att uppmana internationella samfundet att hjälpa iranska folket överkomma nedstängningen av internet samtidigt som protester fortsätter I landet.

Kampanjen, som FFFI stöder, börjar klockan 19 svensk tid under hashtaggen #Internet4Iran.

24 döda demonstranter dödade

24 demonstranter dödade av regimens repressiva säkerhetsstyrkor i flera städer, de flesta med skott mot huvudet eller bröstet.

Marivan, Kurdistan provinsen:

Osman Naderi
Mehran Tak
Shahu Validi
Behrouz Maleki

Javanroud, Kermanshah provinsen:

Kaveh Mohammadi
Hamzeh Naghdi
Ibrahim Moradi
Mobin Abdollahi
Aziz
Jabar Najareh

Kermanshah, västra Iran:

Nader Bader Biranvand, 22 år
Ramin Mirzaie, 22 år

Ahwaz, Khuzestan provinsen:

Hamzeh Savari

Khoramshahr, Khuzestan provinsen:

Meisam Adgipour, 30 år
Ali Ghazlavi, 12 år

Shiraz, Fars provinsen:

Mehdi Nikoie

Sirjan, Kerman provinsen:

Javad Nazari Fath Abadi

Behbahan, Khuzestan provinsen:

Mohammad Hossein Ghanavati
Mehrdad Dashtizadeh
Ehsan Abdollahnejad

Bukan, Västraazarbaijan provinsen:

Shalir Dadvand
Heiva
Edris

Tehran:

Mina Sheikhi, 59 år