Folkliga protester

200 döda när regimkritiska protester i Iran går in på sin fjärde dag

De regimkritiska protesterna fortsatte på måndagen för fjärde dagen i rad. Regimens repressiva säkerhetsstyrkor har öppnat eld mot demonstranterna i flera städer visar videoklipp som sprids på sociala medier.

Ett videoklipp från staden Shiraz visar hur regimen skjuter mot demonstranter i staden från luften med helikopter under protesterna.

Ett videoklipp från staden Shiraz visar hur regimen skjuter mot demonstranter i staden från luften med helikopter under protesterna.

Revolutionsgardet, dess bassij-styrka, civilklädda agenter och agenter från underrättelsetjänsten patrullerar gatorna, särskilt i huvudstaden Teheran.

På många håll har folket satt eld på banker, kontor och fordon som tillhör revolutionsgardet och regimens repressiva säkerhetsstyrkor.

Order om direkt eld mot demonstrationerna är ett desperat försök från regimens högste ledare Khamenei för att slå ner protesterna, men utan framgång.

Khamenei och revolutionsgardet varnade på måndagen för hårdare tag mot de som deltar i protesterna.

200 döda under protesterna

Antalet döda under de senaste fyra dagarnas demonstrationer överstiger 200 och över 1000 har blivit arresterade, enligt rapporter som kommit in till FFFI.

Amnesty International skriver på Twitter på måndagen att människorättsorganisationen är djupt oroade över rapporter om att tiotals demonstranter har dödats och att de utreder situationen.

Regimen försöker stoppa samordning mellan demonstranterna samt spridning av bilder och videoklipp genom att stänga ner internet och begränsa telekommunikationen. Högt uppsatta regimtjänstemän försöker samtidigt tona ner omfattningen och betydelsen av de regimkritiska protesterna i statliga medier.

Rapporter i svenska medier är tyvärr baserade på dessa uttalanden från regimtjänstemän och regimens statliga medier.

Regimens kommunikationsminister, Mohammad Javad Azari Jahromi, berättar för statliga nyhetsbyrå IRNA att tjänstemännen hoppas att situationen kommer att normaliseras så att tillgången till internet kan återställas.

Jahromi, som arbetade för regimens underrättelseministerium tidigare, tillade dock att beslutet att stänga ner internet var mycket viktigt för att ”upprätthålla nationell säkerhet”, rapporterar Associated Press (AP) och citerar hans kommentarer till IRNA.

Protester fortsätter

Men de regimkritiska protesterna har spridit sig till över 130 städer över hela landet med slagord som “ned med diktatorn” sedan fredags, enligt uppgifter till FFFI.

Studenter i Teheran har också anslutit sig till protesterna. Det kommer rapporter om sammandrabbningar när revolutionsgardets Bassij-styrka attackerade studenternas protest.

Studenterna krävde omedelbar frigivning av de studenter som frihetsberövats och skanderade slagord mot regimen.

Det förkommer också rapporter om en omfattande strejk i huvudstadens stora Bazaar under måndagen.

Internationella fördömanden

Utrikesminister Ann Linde (S) uttryckte oro över utvecklingen i Iran under måndagen. “Rätten till yttrandefrihet och fredliga demonstrationer måste respekteras. Fri tillgång till är också avgörande”, skriver utrikesministern på Twitter.

Iranska nationella motståndsrådet, NCRI:s valda president Maryam Rajavi kritiserade internationella samfundets tystnad. Hon uppmanade FN:s säkerhetsråd att kalla till ett extrainsatt möte för att diskutera regimens MR-brott i och med att antalet döda och arresterade ökar för varje dag.

Tyskland och Frankrike sade på måndagen att de bevakar situationen i Iran mycket noga och påpekade att iranska folket har rätt till yttrandefrihet och att delta i fredliga demonstrationer.

USA har tidigare fördömt regimens brutala nedslag. ”USA står med iranska folket och stöder deras fredliga demonstrationer”, skrev Morgan Ortagus, taleskvinna för USA:s utrikesdepartement på Twitter igår.