Folkliga protester

Regimkritiska protester fortsätter i Iran – över 20 döda

De regimkritiska protesterna i Iran fortsätter för tredje dagen. Protesterna spred sig under söndagen till över 90 iranska städer, däribland Teheran.

Iranska regimen har svarat med att sätta in revolutionsgardet, gardets Bassij-styrka, civilklädda agenter och agenter från underrättelseministeriet för att kväsa protesterna. De repressiva säkerhetsstyrkorna har enligt uppgifter öppnat eld mot protesterna i vissa städer. De har också attackerat demonstranter med tårgas och vattenkanoner.

Tungt beväpnad polis är stationerade i Teherans stora Bazaar efter att köpmän gick ut i strejk i solidaritet med de regimkritiska protesterna. Det skriver Iranska nationella motståndrådet (NCRI) på sin hemsida som rapporterar direkt från de pågående protesterna i landet, följ rapportering här.

Minst 27 personer har dödats och hundratals har skadats under protesterna som började i fredags.

Regimens högste ledare, Khamenei, bröt sin tystnad på söndagen och backade myndigheternas beslut att chockhöja bensinpriset.

Han anklagade oppositionen och utländska fiender till den Islamiska Republiken för ”sabotage”, rapporterar regimens statliga television. Khameneis kommentarer är i en indirekt hänvisning till USA samt Irans främsta oppositionsgrupp, Folkets mojahedin, och den prodemokratiska oppositionskoalitionen, NCRI.

Säkerhetsstyrkorna har arresterat flera demonstranter däribland 40 i staden Yazd, rapporterar Reuters och hänvisar till ett uttalande från regimens åklagarmyndighet till regimens statliga medier.

Regimen har även stängt ner internet nästa helt, enligt rapporter i internationella medier. Åtgärden är ett desperat försök för att stoppa spridning av bilder, videoklipp och information från de regimkritiska protesterna.

NetBlocks, en icke-statlig cybersäkerhetsorganisation, som övervakar internettrafiken över hela världen.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo skrev på Twitter igår att USA står med iranska folket.