Folkliga protester

Uppdaterad: Regimkritiska protester fortsätter i Iran – åtta döda

De regimkritiska protesterna med slagord som ”ned med diktatorn” fortsätter på lördagen i över 60 iranska städer i 25 provinser trots regimens brutala kväsning.

Revolutionsgardister har öppnat eld mot protester i flera städer på order av högste ledaren, Khamenei. Minst åtta demonstranter har dödats i städerna Sirjan, Behbahan, Karaj, Shiraz, Khorramshahr och Marivan. Detta enligt de senaste rapporterna från landet som också säger att många har blivit arresterade i samband med protesterna.

Det kommer också rapporter om störningar och avbrott i internettrafiken. En talesperson för iranska oppositionsgruppen, Folkets mojahedin (PMOI/MEK), uppmanar på lördagen patriotiska befälhavare och soldater från militären att lämna regimens väpnade styrkor och ansluta sig till folket.

Motståndsenheter från oppositionsgruppen Folkets mojahedin (PMOI/MEK) i Iran hjälper folket att organisera och koordinera protesterna. Det skriver oppositionskoalitionen, NCRI, på sin hemsida som rapporterar direkt från de pågående protesterna, följ rapportering här.

Tidigare rapportering

Det kommer rapporter om stora regimkritiska protester i flera iranska städer under lördagen. Protesterna började igår efter att iranska regimen beslutade att chockhöja bensinpriset.

Protester pågår just nu i Teheran, Shiraz, Mashhad, Karaj, Sirjan, Ahwaz, Esfehan och flera andra städer runtom i Iran, enligt uppgifter. I flera städer har folket blockerat viktiga vägar och motorvägar med sina bilar.

Folket skanderar “ned med diktatorn”, “ned med Rouhani” och “vi kommer inte ge efter för förtryck”. Bilder och videoklipp från protesterna sprids på social medier och Twitter.

Regimen har mobiliserat och stationerat sina repressiva säkerhetsstyrkor över hela landet för att slå ner de folkliga protesterna. Regimen har också satt in tårgas och vattenkanoner i flera städer för att skingra demonstranterna, rapporterar internationella medier.

Det kommer även uppgifter om sammandrabbningar mellan folket och säkerhetsstyrkorna, däribland styrkor från revolutionsgardet. I Teheran och andra städer har demonstranterna satt eld på bilar som tillhör regimens säkerhetsstyrkor.

Regimens säkerhetsstyrkor dödade en demonstrant igår kväll i staden Sirjan. Offret var identifierad som Ruhollah Nazari. Minst tre civila har dödats av säkerhetsstyrkorna i staden Behbahan, i sydvästra Iran, enligt uppgifter på sociala medier under lördagen.

Associated Press (AP) rapporterar om störningar och avbrott i internettjänster i Iran mellan fredagskvällen till lördagen och hänvisar till uppgifter från NetBlocks, en grupp som övervakar internettrafiken över hela världen.

Rouhanis regering hoppas kunna dra in närmare 2,5 miljarder dollar per år från prishöjningen, rapporterar Reuters. Pengarna ska, enligt Reuters, finansiera ytterligare subventioner till 18 miljoner familjer i Iran, eller närmare 60 miljoner människor, som lever i fattigdom.

Oppositionskoalitionen NCRI uppmanar till fortsatta protester

Iranska nationella motståndsrådet, NCRI:s valda president Maryam Rajavi hyllade de modiga demonstranterna för att ha trotsat regimens kväsning och rest sig mot prästerskapets envälde i flera provinser.

Hon uppmanade Irans unga generation och folket att stödja och ansluta sig till de regimkritiska protesterna. ”Detta är enda sättet att bli av med höga priser, fattigdom, inflation och iranska regimens förtryck”, skriver hon på Twitter i samband med de pågående protesterna.

”Prästerskapet gör folket fattigare genom att tredubbla bensinpriset. Irans ekonomi kontrolleras av högste ledaren, Khamenei, Hassan Rouhani och de tjuvar som arbetar för dem som plundrat miljarder dollar [från iranska folkets välstånd]”, sade Maryam Rajavi.

NCRI uppmanar FN och internationella människorättsorganisationer att fördöma regimens nedslag mot iranska folkets regimkritiska demonstrationer och utreda rapporter om dödande av demonstranter och tortyr.