Nyheter

NCRI: Khamenei beordrade attacken mot saudiska oljeanläggningar

Attacken mot två saudiska oljeanläggningar den 14 september kom på direkt order från regimens högste ledare, Khamenei. Revolutionsgardet genomförde attacken från iranskt territorium efter att regimens högsta nationella säkerhetsråd, med Rouhani som ordförande, godkände en plan för operationen, den 31 juli.

Det avslöjar Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) under en presskonferens i Washington DC på måndagen. NCRI citerade information samlade av iranska oppositionsgruppen Folkets mojahden (PMOI) från källor i Iran och inom regimen. PMOI ingår i Irans prodemokratiska oppositionskoalition, NCRI.

NCRI identifierade flera befälhavare från revolutionsgardet, däribland Quds-styrkans befälhavare Qassem Suleimani, som planerade, översåg och genomförde attacken.

Befälhavare från Revolutionsgardet som planerade och genomförde attacken mot saudiska oljeanläggningar

“Befälhavare från revolutionsgardets flygvapen som genomförde attacken skickades från Teheran till militärbasen, Omidiyeh, i den södra provinsen Khuzestan, den sjunde september, en vecka innan attacken”, avslöjade NCRI och publicerade satellitbilder som visade militärbasen.

“En annan grupp från revolutionsgardet med expertis inom drönare och missilteknik skickades från revolutionsgardets tredje marinbas i Mahshahr (75 mil söder om Ahwaz) till Omidiyeh-basen för att delta i operation”, enligt uppgifter från NCRI.

NCRI sade att “de robotar som användes för att attackera saudiska oljeanläggningar den 14 september var kryssningsrobotar av modellen Ya-Ali som tillverkats av industrikoncernen, Thamen-ol A’emeh Industries, beläget i militäranläggningen Parchin [utanför] Teheran.”

En del av gruppen är fortfarande kvar i Omidiyeh-basen medan en ny grupp från revolutionsgardets flygvapen har anlänt från Teheran, den 22 september, avslöjar NCRI. Det är dock oklart om regimen planerar nya attacker och det finns ingen information om gruppens uppdrag, enligt NCRI.

Alireza Jafarzadeh, biträdande chef för NCRI:s kontor i Washington, beskrev attacken som en krigshandling från iranska regimen som kräver ett internationellt svar.

“Den enda hållbara lösningen för att stoppa den religiösa fascism som ligger bakom alla kriser i Mellanöstern är en förändring av denna illegitima regim genom iranska folket och Irans organiserade motståndsrörelse [NCRI]”, sade han.

Iranska regimen räknar med att internationella samfundet står passivt inför dess aggressioner. Regimen har inte ställt till svars för vad den gör i regimen, sade NCRI:s representant i USA, Soona Samsami, i sitt öppningstal.

Hon beskrev regimens ökade aggressioner i regionen som ett försök att tygla det djupt rotade missnöjet i iranska samhället över dess katastrofala och omänskliga styre.

”[Prästerskapet] försöker utpressa internationella samfundet för att det ska stå passivt och dra sig tillbaka inför regimens krigsaggressioner”, sade hon i sitt tal.

Alireza Jafarzadeh uppmanade internationella samfundet att återinföra FN-säkerhetsrådets tidigare resolutioner mot iranska regimen som lyftes efter kärnteknikavtalet. Han påpekade att internationella insatser behövs för att slänga ut revolutionsgardet och regimens legosoldater från regionen däribland Syrien, Irak och Jemen.

“Internationella samfundet måste erkänna iranska folkets motståndsrörelse [NCRI] samt deras rätt att avsätta prästerskapets religiösa envälde och etablera frihet”, sade Jafarzadeh under måndagens konferens.