Nyheter

USA: Iran bakom attacken mot saudiska oljeanläggningar

Helgens attacker mot saudiska oljeanläggningar genomfördes med kryssningsrobotar från iranskt territorium. Det rapporterar franska nyhetsbyrån AFP på tisdagen med hänvisning till en anonym amerikansk tjänsteman.

”USA samlar just nu bevis om attacken för att presentera för det internationella samfundet, särskilt allierade i Europa, under FN:s generalförsamling i nästa vecka”, berättar tjänstemannen för AFP.

Tjänstemannen bekräftade dock att Washington var säkert på att kryssningsrobotar hade skjutits från iranskt territorium. Amerikanska underrättelsetjänster kan avgöra varifrån missilerna avfyrats, tillade tjänstemannen.

Iranstödda Houthirebeller i Jemen har tagit på sig attacken. Rebellgruppen som strider mot Saudiarabien hävdade i ett uttalande under helgen att den hade genomfört attacken med 10 drönare.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo avfärdade dock Houthirebellernas inblandning och sade att det var helt säkert att den iranska regimen låg bakom attacken.

”Iran ligger bakom närmare 100 attacker mot Saudiarabien medan Rouhani och Zarif låtas bedriva diplomati. När alla uppmanar till nedtrappning har Iran genomfört en aldrig tidigare skådad attack mot världens energiförsörjning”, skrev Pompeo på twitter den 14 september.

Han uppmanade samtliga nationer att offentligt och bestämt fördöma Irans attacker.

Iranska regimens högste ledare Khamenei avvisade tidigare under dagen samtal med USA på alla nivåer. Världen hade satt sina förhoppningar på ett eventuellt möte mellan USA:s president Donald Trump och regimens president Hassan Rouhani i samband med den årliga generalförsamlingen i New York i nästa vecka.

President Trump avfärdade dock alla rapporter om ett möte med Rouhani utan villkor som fake news.

Han påpekade också att mycket tyder på att det var Iran som genomförde attacken mot saudiska oljeanläggningar.

USA:s vicepresident Mike Pence sade under tisdagen att den amerikanska militären står redo. Han påpekade under ett tal i Washington DC att USA kommer att försvara sina intressen och allierade i regionen.

Mike Pompeo ska enligt rapporter resa till Saudiarabien för möte med den saudiska regeringen. Syftet är enligt rapporter att koordinera ett gemensamt svar till iranska regimens aggressioner.

”Det är tydligt att iranska regimen försöker desperat att skapa och underblåsa en internationell kris i syfte att avleda uppmärksamhet från inhemska kriser och ökade folkligt missnöje i Iran”, sade FFFI:s EU-representant, Massud Kiani.

”EU måste nu samarbeta med USA för att utöva maximalt tryck på iranska regimen genom att terroriststämpla revolutionsgardet i sin helhet samt stödja iranska folkets strävan för demokrati och frihet”, tillade FFFI:s EU-representant.