Mänskliga Rättigheter

Iran arresterar två brittiska kvinnor och australiensisk man

Iranska regimen har arresterat tre australier och fört dem till det ökända Evin-fängelset. Två av de frihetsberövade är kvinnor med brittiskt medborgarskap, enligt rapporter. Kvinnorna är de första brittiska medborgarna utan iranskt nationalitet som regimen har arresterat under de senaste åren.

En av kvinnorna är en bloggare som reste genom Asien med sin australienska pojkvän. De var arresterade för 10 veckor sedan på oklara grunder, enligt brittiska BBC.

Den andra brittiska kvinnan dömdes till 10 års fängelse för troligtvis spionage, enligt rapporter i brittiska the Times. Hon är enligt uppgifter en akademiker som studerade på University of Cambridge och undervisade vid en australienskt universitet.

Arresteringar kommer sedan Storbritannien och Australien meddelat att länderna ska ansluta sig till amerikanska insatser för att säkra fri sjöfart i Persiska viken.

Iranska regimen har arresterat flera brittisk-iranska medborgare och dömt dem till hårda fängelsestraff för påhittade anklagelser som spioneri. Storbritannien gav brittisk-iranska modern Nazanin Zaghari-Ratcliffe, som avtjänar ett femårigt fängelsestraff i Iran, diplomatiskt skydd i mars i år.

“Nazanin Zaghari-Ratcliffe är en oskyldig kvinna som har spenderat de senaste tre åren i ett iranskt fängelse, skild från sin dotter och sin make. Vi har jobbat hårt för att säkra hennes frigivning, men inte lyckats trots upprepade ansträngningar”, sade brittiska utrikesministern vid tiden.

Den australiensiska regeringen avråder idag sina medborgare från att resa till delar av Iran på grund av osäkerhet. Även brittiska UD varnar på sin hemsida för riskerna att resa till Iran.

Västerländska experter och tidigare ministrar kritiserar och fördömer iranska regimen för att bedriva en utrikespolitik baserade på gisslantagning. De beklagar att iranska regimens beteende försvårar försöken att få till samtal och förhandlingar.

Teheranregimen har tidigare sagt att den är redo att utväxla fångar för iranska medborgare som sitter frihetsberövade i väst anklagade för brott mot Iransanktioner.

Brittiska Daily Telegraph rapporterar på onsdagen att iranska regimen hoppas kunna utväxla de två frihetsberövade brittiska kvinnorna för en iranier som sitter i fängelse i USA för brott mot amerikanska sanktioner mot Iran.