Nyheter

USA inför sanktioner mot Irans rymdprogram

USA meddelade på tisdagen att landet inför sanktioner mot iranska regimens rymdprogram. De nya straffåtgärderna riktar sig mot Irans rymdorganisation, Irans rymdforskningscenter och Irans forskningsinstitut för astronautik. Det tillkännager USA:s finansdepartement i ett uttalande på tisdagen, enligt internationella medier.

”USA kommer inte att tillåta Iran att använda sitt rymdprogram som en täckmantel för att utveckla sitt ballistiska robotprogram”, säger USA:s utrikesminister Mike Pompeo i ett uttalande på tisdagen.

Straffåtgärderna kommer samtidigt som iranska regimen misslyckades med att skjuta upp en satellit tidigare i veckan. Det på grund av en ospecificerad explosion vid ett av landets rymdcenter.

Iranska regimens president Hassan Rouhani har sagt att Teheranregimen kommer aldrig att inleda bilaterala förhandlingar med USA innan samtliga Iransanktioner hävs.

USA har sedan dess infört flera straffåtgärder mot Iran. Sanktionerna riktar sig mot bland annat Irans oljeexport, regimens bundsförvanter Hizbollah samt regimens robotprogram.