Nukleärt, Nyheter

USA straffar nätverk kopplade till iranska regimens robotprogram

Amerikanska finansdepartement tillkännager på tisdagen nya straffåtgärder mot två iranska nätverk kopplade till Teheranregimens robotprogram och militära organisationer.

Det första nätverket leds av Hamed Dehghan och utnyttjar Hongkongbaserade bulvanföretag för att hjälpa regimens kringgå USA:s och internationella sanktioner.

Nätverket underlättade för personer kopplade till revolutionsgardet och regimens robotprogram att införskaffa amerikansk teknologi och elektroniska komponenter, skriver USA:s finansdepartement i ett uttalande på tisdagen.

Det andra nätverket leds av Seyed Hossein Shariat, enligt USA:s finansdepartement. Nätverket har införskaffat aluminiumlegeringsprodukter på uppdrag av entiteter ägda eller kontrollerade av iranska regimens försvarsdepartement.

Iranska regimen visade upp ett nytt egentillverkat robotsystem och provsköt en ny robot i förra veckan. Det meddelade Hossein Salami, generalmajor vid revolutionsgardet.

”Samtidigt som iranska regimen försöker använda komplexa upplägg för att dölja sina ansträngningar för att stärka sitt program för massförstörelsevapen kommer den amerikanska regeringen att fortsätta motverka dem vid varje möjlighet”, säger Sigal Mandelker, statssekreterare för terrorism och finansiell underrättelse vid USA:s finansdepartement.

”Regimen i Teheran går till extraordinära längder för att dölja sitt beteende. Vi uppmanar regeringar världen över att erkänna [detta]”, påpekar hon vidare och tillägger.

”Regeringar världen över [måste] se till att deras företag och finansinstitut inte underlättar Irans spridningsverksamhet.”