Opinion

Javad Zarifs resa sista spiken i eftergiftspolitikens kistan

Javad Zarif, representant för den islamiska fascistregimen (med Khamenei som högste ledare), reste till Norden för att tigga om stöd och hjälp för sin regim. Resan var endast för inhemsk konsumtion. Zarif är delaktig i regimens terrorism och grova kränkningar av mänskliga rättigheter och regionala övergrepp. Av dessa skäl införde USA sanktioner mot honom den första juni.

Å ena sidan pressas regimen av socioekonomiska och politiska kriser och konflikter. Å andra sidan av folkliga protester och strejker, allvarligt förtryck i landet samt avslöjanden om korruption inom regimen. Detta har fört regimens fall närmar slutfasen med en accelererande takt.

Zarif åkte hem tomhänt

Under press från reportrar avslöjade den svenska utrikesministern Margot Wallström hemligheten att Zarif själv hade önskat komma till Sverige och att Sverige hade aldrig bjudit in en minister. Zarifs resa var bortom diplomati. Margot Wallström förklarade också att USA:s sanktioner är sådana att andra länder inte kan engagera sig med Teheran och att det inte finns något att göra.

Med andra ord finns det ingen väg ut ur den högste ledarens förfall, och de stärkande vitaminerna för eftergiftspolitiken kommer att ta slut. Mötet var mycket kort och på grund av bristen på en gemensam pressintervju var Zarifs position diplomatiskt låg. Eftersom inget gemensamt uttalande har utfärdats är det uppenbart att förhandlingar inte har ägt rum. Som ett resultat återvände Javad Zarif tomhänt till sin herre.

Slut på eftergiftspolitiken

Med svensk- och exiliraniernas demonstrationer mot Zarif under hans rundresa i Norden avskaffades regimens politik för sin legitimitet bland folket i Iran.

Regimens mål med Zarifs resa var att uppnå legitimitet i landet för islamofascismens system och överlevnaden av eftergiftspolitiken genom att blåsa sista andetag i kärnteknikavtalets lik. Javad Zarifs resa illustrerar den hjälplösa regimens svaghet och desperation och var spiken i kistan för eftergiftspolitiken.

Denna resa var en välsignelse för det iranska folkets motstånd. Iranierna har för alltid underminerat legitimiteten hos den iranska regimen. De begravde också eftergiftspolitiken för alltid.

Zarifs souvenirer för den högste ledaren Ali Khamenei & Co är eftergiftspolitikens ”dödsregister” utomlands och Velayt-e Faghihs ”dödsattest” i Iran.

23/8 – 2019
Afsaneh Oskouei, Iransk konstnär