Mänskliga Rättigheter

Hårt fängelsestraff mot studentaktivist i Iran

Iranska regimen dömer ännu en studentaktivist till långt fängelsestraff, enligt rapporter från Iran. Regimens appellationsdomstol i Teheran fastställde nyligen domen mot studentaktivisten Sina Darvish Omran.

Regimens revolutionsdomstol dömde Sina, som studerar tyska vid Teheran Universitet, till åtta års fängelse i junimånad. Dessutom förbjöd domstolen honom att ha tillgång till internet, att vara politiskt aktiv, att bli medlem i politiska partier samt att bedriva medieverksamhet.

Domstolsförhandlingarna mot ytterligare en frihetsberövad studentaktivist, Marzieh Amiri, kommer att börja senare denna vecka, enligt uppgifter från Iran.

Regimen arresterade Marzieh Amiri tillsammans med dussintals andra demonstranter som deltog i en första maj-demonstration utanför Irans parlament (Majlis). Regimens repressiva säkerhetsorgan håller henne kvar i fängelset sedan den första maj.

En av Teherans revolutionsdomstolar har åtalat henne för “samverkan och spridning av propaganda mot prästerskapets regim”.

Marzieh, som är en journaliststudent vid Teheran Universitet, har drabbats av epileptiska anfall efter att ha blivit utsatt för psykisk tortyr under förhör.

Marziehs advokat säger att regimens myndigheter vägrar släppa henne mot borgen för medicinsk behandling.