Mänskliga Rättigheter

55 års fängelse för 3 kvinnor som protesterade mot slöjtvång

Prästerskapets så kallade rättsväsende i Iran har dömt tre kvinnorättsaktivister till sammanlagt 55 år och sex månaders fängelse.

Kvinnorättsaktivisterna Monireh Arabshahi, Yasaman Aryani, och Mojgan Keshavar informerades om sina domar utan deras advokaters närvarande.

Den ökända domaren, Mohammad Moghiseh, dömde var och en av dessa aktivister till fem års fängelse för ”samarbete och samverkan mot den nationell säkerheten”, ett år för ”spridning av propaganda mot staten” och 10 år för ”uppmuntring och förberedelser till korruption och prostitution.”

Mojgan Keshavarz har dömts till ytterligare sju och ett halvt års fängelse för ”förolämpning av helgonen”, enligt domen.

Yasaman Aryani arresterades i sitt hem den 10 april 2019 av underrättelseagenter i Teheran för andra gången. Yasaman Aryanis mamma, Monireh Arabshahi, arresterades dagen efter när hon åkte till fängelset Vozara i Teheran för att ta reda på var sin dotters öde. Hon överfördes sedan till det ökända Qarchak-fängelset.

Yasaman Aryani hölls isolerad i Vozara-fängelse i nio dagar under förhör, psykiska påtryckningar och misshandel för att tvinga henne att bekänna sin civila verksamhet.

Mojgan (alias Maya) Keshavarz, som har en nioårig dotter, arresterades i sitt hem i Teheran den 25 april 2019. Hon misshandlades framför sin dotter och fördes därefter till en okänd plats.

Strax innan sin arrestering arbetade Keshavarz som volontär för att hjälpa de invånare som drabbats av översvämningar i provinsen Lorestan.

Amnesty International avgav i ett uttalande att de tre kvinnorättsaktivisterna var arresterade för ett videoklipp där de överlämnar blommor till andra kvinnor i en tunnelbanevagn på Internationella kvinnodagen.

”Att göra brottslingar av kvinnor och flickor som vägrar bära hijab är en extrem form av diskriminering”, skriver Amnesty international i uttalandet.

Förtrycket mot kvinnor har ökat under de senaste månaderna. Kvinnor i Iran som protesterar mot regimens obligatoriska klädkod genom att ta av sig slöjan på offentliga platser riskerar mellan ett och tio års fängelse.