Nyheter

Över 3000 iranier marscherar i London för ett fritt Iran

Över 3000 iranier, sympatisörer till Iranska nationella motståndsrådet (NCRI), marscherade på lördagen i London till stöd för ett fritt och demokratiskt Iran.

Deltagarna uppmanade Storbritanniens nya regering att anta en beslutsam politik gentemot iranska regimen och terroriststämpla revolutionsgardet (IRGC) och regimens underrättelseministerium (MOIS). Ett brev med dessa krav till premiärministern signerad av flera engelsk-iranska föreningar överlämnades till 10 Downing Street.

Krav från engelsk-iranierna kom efter att spänningarna mellan Teheranregimen och Storbritannien eskalerade under den senaste veckan sedan iranska regimen beslagtog två brittiska tankfartyg i strategiskt viktiga Hormuzsundet, den 19 juli.

Demonstrationens huvudtalare var NCRI:s valda president Maryam Rajavi.

”Er demonstration i London idag är kulminationen av en serie demonstrationer för ett fritt Iran som började från Bryssel till Washington, Berlin och sedan till Stockholm på en och en halv månad. Och den är fortsättningen på iranska motståndsrörelsens årliga sammankomst som hölls för två veckor sedan, i 5 dagar, i Ashraf 3, [iranska oppositionen] Folkets mojahedins nybyggda bas Albanien”, sade Maryam Rajavi via videolänk.

Hon påpekade att iranska regimen förstår bara beslutsamhet och uppmanade Storbritannien och EU att terrorstämpla IRGC och MOIS istället för att lätta på sanktionerna.

Mattew Offord från Torypartiet stödde Maryam Rajavis och iraniernas uppmaning till brittiska regeringen.

“Vårt svar idag borde vara beslutsamt baserade på principen att IRGC och Irans regim ska ställas till svars för deras grymheter. Dessa organisationer bör föras upp på den brittiska terrorlistan i deras helhet”, sade Matthew i sitt anförande.

“Vi borde säga att vi vill se regimskifte i Iran ledd av Maryam Rajavi, för att uppnå ett bättre Iran och en bättre världsordning”, tillade han.

”Storbritannien måste erkänna iranska folkets rätt att förändra regimen och stödja NCRI och Maryam Rajavis tiopunktsplan för framtida Iran”, sade Roger Godsiff från brittiska oppositionen, Labourpartiet.

Struan Stevenson, före detta ledamot i Europaparlamentet, kritiserade de brittiska och internationella medier som sprider iranska regimens lögner genom att publicera Teheranregimens propaganda mot iranska motståndsrörelsen.

“Dessa tidningar hävdar att västvärlden bara har två val, krig eller eftergifter. Det är en falsk dikotomi”, sade Struan och tillade. “Fortsatta eftergifter till regimen uppmuntrar den bekräftar deras åsikt att västvärlden är svag. Vi vill inte ha krig men vi vill se mod. Vi vill se beslutsamhet och inte svaghet. Vi måste stödja iranska folket och deras motståndsrörelse”.

Flera andra brittiska och europeiska parlamentariker och politiker talade också inför demonstrationen. De ställde sig bakom deltagarnas krav och uppmanade EU och Storbritannien att erkänna och stödja iranska folkets kamp för ett fritt och demokratiskt Iran.