Nyheter

Iranska regimen beslagtar två brittiska tankfartyg

Iranska regimen beslagtog två brittiska tankfartyg i strategiskt viktiga Hormuzsundet på fredagen.

Ett av fartygen är en brittiskflaggad oljetanker, som ägs av ett dotterbolag till svenska Stena, enligt rapporter i svenska medier.

Fartygen tillfångatogs av revolutionsgardet när de befann sig på internationellt vatten på väg mot Saudiarabien. 23 personer var ombord på Stena, enligt rapporter.

Brittiska utrikesministern Jeremy Hunt beskriver iranska regimens agerande som oacceptabelt. “Vi är i kontakt med iranska UD och våra internationella allierade för att lösa situationen”, rapporterar brittiska nyhetskanalen, Sky News.

Han ska delta i ett krismöte med andra ministrar i landets säkerhetsråd (Cobra) klockan 22:30 lokaltid för att diskutera situationen och arbeta fram ett svar.

USA:s president Donald Trump sade att han hade informerats om situationen. Han betonade att Storbritannien är en nära allierade och att han ska kontanta premiärminister Theresa May för att diskutera incidenten.

Iranska regimens högste ledare Ali Khamenei lovade tidigare i veckan att hämnas mot Storbritannien efter att brittiska marinen beslagtog det iranska tankfartyget Grace 1 i Gibraltar för två veckor sedan.