Nyheter

USA inför sanktioner riktade mot Khamanei

USA inför som lovat nya sanktioner mot iranska regimen under måndagen. De nya straffåtgärderna riktar sig direkt mot regimens högsta ledare Khamenei och hans affärsimperium.

De nya hårdare sanktionerna kommer att neka högsta ledaren och andra högt uppsatta regimtjänstemän tillgång till finansiella instrument, enligt USA:s president Donald Trump.

“Vi kommer att fortsätta öka pressen på Iran … Vi söker inte konflikt med Iran eller något annat land [men] Iran får aldrig ha kärnvapen”, tillägger president Trump i samband med en ceremoni i Ovala rummet tillsammans med vicepresidenten Pence och finansministern Steven Mnuchin där han skrev under de nya straffåtgärderna.

”Flera miljarder” i iranska regimens tillgångar kommer att blockeras av USA till följd av måndagens sanktioner, enligt franska nyhetsbyrån AFP.

Även iranska regimens utrikesminister Javad Zarif kommer att läggas till på USA:s sanktionslista senare i veckan, rapporterar Expressen med hänvisning till AFP.

Samtidigt anlände USA:s utrikesminister Mike Pompeo i Saudiarabien för att diskutera iranska regimens senaste aggressioner i regionen. Han väntas också diskutera bildandet av en global koalition med USA:s allierade i Mellanöstern för att bemöta Teheranregimens hot och attacker i Persiska viken.

Amerikanska medier rapporterar även att USA genomförde en cyberattack mot iranska militärens datorsystem i torsdags. Detta i svar mot revolutionsgardets nedskjutning av en amerikansk spaningsdrönare i förra veckan. Cyberattacken ska enligt rapporter ha slagit ut stora delar av iranska regimens robotsystem och luftförsvar.