Engagemang, Nyheter

Solidaritetsmarsch i Washington DC för regimskifte i Iran

Iransk-amerikaner och sympatisörer till Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) deltog på fredagen i en stor solidaritetsmarsch i Washington DC till stöd för ett demokratiskt regimskifte i Iran genom folket och den organiserade motståndsrörelsen.

Demonstrationen #March4RegimeChangeByIranians var organiserade av iransk-amerikanska samfund i solidaritet med iranska folkets protester mot regimen som pågår runtom i Iran sedan början av 2019.

Fredagens marsch började med en sammankomst utanför USA:s utrikesdepartement och avslutades med att deltagarna marscherade mot Vita huset.

Dagens marsch i Washington DC var den andra i en serie liknande solidaritetsmarscher organiserade av iranska samfund och NCRI sympatisörer i väst under de kommande veckorna. Dessa solidaritetsmarscher började i Bryssel i förra vecka och kommer till Stockholm den 20 juli.

Deltagarna fördömde Teheranregimens inhemska förtryck och senaste attacker i Persiska viken, Omanbukten och i Irak som utfördes av revolutionsgardet.

De uppmanade Trump-administrationen att stödja iranska folket, oppositionsgruppen, Folkets mojahedin, PMOI/MEK som en del av den bredare koalitionen av iranska oppositionsgrupper NCRI.

NCRIs valda president, Maryam Rajavi, höll tal via videolänk till de iransk-amerikaner som hade samlats utanför USA:s utrikesdepartement.

Hon tackade iransk-amerikanerna för deras deltagande i dagens solidaritetsmarsch och för deras stöd till iranska folkets frihetskamp som reflekterar oppositions folkliga motståndsenheter som är aktiva i Iran.

“Ni är idag den förtryckta nationens röst som har fått se sina tillgångar plundrade [av prästerskapets styre]. Jag skickar även mina bästa hälsningar till representanter för det amerikanska folket och personligheter som är här idag och som stöder iranska folkets kamp för demokrati och mänskliga rättigheter. De står sida vid sida mer er här idag.”, sade Maryam Rajavi i sitt tal.

Hon lyfte fram senaste årets folkliga protester i Iran och sade, “på alla gator och torg hörs iranska folkets slagord, ’vår fiende är här; mullorna ljuger när de säger att USA är fienden’. Verkligheten i Iran är att vi har en regim med en konstitution som formellt har ersatt folkets suveränitet och allmän rösträtt med prästmännens absoluta makt.”

“En skamlig demoniseringskampanj mot iranska motståndsrörelsen pågår i medier som förespråkar eftergiftspolitik gentemot prästerskapet. Den syftar till att sprida påståendet att iranska folket har inget bättre alternativ och har det bättre under prästerskapet”, sade hon.

NCRIs valda president förkastade det senare i sitt tal genom att lyfta fram iraniernas växande stöd för oppositionskoalitionen NCRI både i Iran och utomlands. Hon betonade även att det är iranska folkets och oppositionens ansvar och uppgift att säkra ett regimskifte i Iran och tillade.

“Vi vill inget annat än frihet och mänskliga rättigheter som naturligtvis öppnar vår väg mot utveckling och rättvisa. Detta kommer att garantera fred och säkerhet i Iran och i Mellanöstern; ett Iran fri från religiös fascism, ett kärnvapenfritt Iran, och ett Iran utan terrorism och krigföring.”

Flera senatorer, från både republikanerna och demokraterna, skickade budskap om stöd till deltagarnas marsch. De ställde sig bakom iranska folkets kamp för frihet och demokrati samt fördömde iranska regimens MR-brott, attacker i regionen och stöd för terrorism.

Flera kongressledamöter, tidigare amerikanska statstjänstmän, senatorer och generaler, däribland Bill Richardson och Robert Torricelli, var några av talarna.

Solidaritetsmarsch i Washington DC för regimskifte i Iran, 21 juni

Bild 1 av 11

Iransk-amerikaner deltar i en stor solidaritetsmarsch i Washington DC till stöd för ett demokratiskt regimskifte i Iran genom folket och den organiserade motståndsrörelsen.

Representanter från flera iransk-amerikanska samfund höll också tal inför solidaritetsmarschen. Representanter uttryckte sitt stöd för motståndsrörelsen och det modiga folket i Iran som rest sig mot prästerskapets envälde.