Nyheter

Flera flygbolag förbjuder flyg över områden i Iran

Flera flygbolag, däribland USA:s flygmyndighet Federal Aviation Administration, förbjöd i torsdags amerikanska flygbolag att flyga över Hormuzsundet och Omanbukten.

Beslutet kommer efter att iranska regimens revolutionsgarde sköt ner en amerikansk drönare i området tidigare i veckan.

Amerikanska flygsäkerhetsmyndigheten stoppar alla amerikanska flyg från att flyga för nära området, rapporterar Reuters.

Nederländska flygbolaget KLM skriver i ett pressmeddelande att de följer utvecklingen i Hormuzsundet dygnet runt och att det inte upplever att flygsäkerheten kan garanteras.

Även det tyska flygbolaget Lufthansa, brittiska British Airways och australienska Qantas kommer att undvika att flyga i området.

USA:s president Donald Trump beordrade ett anfall mot en handfull militära anläggningar i Iran men ordern drogs tillbaka senare, rapporterar The New York Times i torsdags.

“Jag stoppade attacken efter att ha fått veta att 150 iranier skulle dö i attacken. Det var inte ett proportionerligt svar på att skjuta ner en obemannad drönare… Jag har inte bråttom … och straffåtgärderna fungerar”, skriver president Trump i flera inlägg på Twitter.