Nyheter

Iran bakom Gazaattacker

Sedan i fredags har mer än 700 raketer skjutits mot södra Israel, uppger landets militär enligt Reuters.

Helgens attacker var de värsta på länge i området. Omkring 700 raketer har skjutits mot Israel från Gaza sedan tidigt lördagsmorgon tills igår kväll. Fyra israeler dödades, byggnader förstördes, skolor och vägar stängdes och tågtrafiken stoppades. Israel svarade med massiva flygattacker mot mål i Gaza. 23 palestinier dödades.

Raketer skjuts mot Israel från Gaza

Hamas och Islamiska Jihad angav bristande vilja från Israel att leva upp till löften från den förra inofficiella vapenvilan som motiv till attackerna.

Men Israel tidigare försvarsminister säger att det är Iran som ligger bakom attackerna för att vilseleda uppmärksamheten kring regimens inblandning i Syrien. Iran trodde att ”Israel skulle inleda en annan stor operation i Gaza och lämna Teheran ifred så att den kan obehindrat göra vad den vill i Syrien” säger Israels förre försvarsminister Yaakov Amidor .

Iranska regimen är en dominerande vapenleverantör till Hamas och Islamiska Jihad (PIJ) och stöder även dessa terroristgrupper finansiellt.

Raketer från Iran i iranska fartyg beslagtogs i Libyen den 28 april 2019.
”Shahr E Kord som bär vapen i 144 container. Fartyget ägs av det iranska revolutionsgardet som är under internationella sanktioner,” enligt en talesman för Haftars libyska nationella armé (LNA). 

Hamas och PIJ har omfattande materialbakgrund från Iran i deras ansträngningar, mot bakgrund av Irans beslutsamhet att förstärka sitt inflytande på den palestinska arenan och bland palestinska terrorgrupper. Iran underbygger sitt stöd av motståndslägret genom att tillhandahålla högkvalitativa standardvapen till båda grupperna.

Den största smugglederingen sträcker sig från Iran till Sudan, till Egypten och Sinaihalvön, och därifrån till Gazaremsan, med Irans direkta deltagande i att tillhandahålla vapen och överföra dem till Gazaremsan.