Nyheter

USA terrorstämplar iranska regimens revolutionsgarde

USA vill föra upp iranska regimens revolutionsgarde (IRGC) på sin terroristlista, rapporterar Reuters på lördagen.

Beslutet kommer att presenteras redan på måndag, enligt en amerikansk tjänsteman. Beslutet kommer att eskalera den amerikanska presskampanjen mot Teheran.

Om USA terrorstämplar revolutionsgardet blir det första gången som USA klassificerar ett annat lands militär som en terroristorganisation.

Iranska regimen har reagerat stark på beslutet.

”Om revolutionsgardet sätts på Amerikas lista över terrorgrupper sätter vi landets militär på svarta listan över terrorgrupper, intill Daesh”, skriver Heshmatollah Falahatpisheh, ordförande i regimens parlaments säkerhetsutskott på Twitter.

USA:s utrikesdepartement i sin årliga rapport om terrorism i världen som publicerades i september förra året sade att: Iran under prästerskapets styre är alltjämt världens största statliga sponsor av terrorism.

Det är på tiden att USA terroriststämplar revolutionsgardet. Iranska regimen och dess paramilitära styrkor är huvudsakliga krafter som förtrycker folket i Iran samt bidrar till destabilisering av regionen, spridning av islamisk fundamentalism och terrorism i välden, EU och Sverige bör följa samma linje säger Massud Kiani FFFI,s EU representant i en kommentar till FFFI.

https://www.svt.se/opinion/dags-att-stoppa-den-iranska-regimens-terrorism

Revolutionsgarde bildades efter revolutionen i landet 1979 och har som främsta uppgift att skydda prästerskapets styre. Revolutionsgardet, en paramilitär styrka och underrättelsetjänst, har även utvecklats till ett jättelikt affärsimperium och har stort inflytande på landets ekonomi och politik.