Avrättningar, Mänskliga Rättigheter

FN fördömer avrättning av två 17-åringar i Iran

FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, Michelle Bachelet, kritiserade avrättningen av två minderåriga i Iran.

“Avrättningen av två 17-åriga pojkar i Iran anklagade för våldtäkt och rån efter en rättegång, som har allvarligt åsidosatt grundläggande rättssäkerheten för offren, är beklagligt”, sade Michelle Bachelet i ett uttalande på fredagen.

FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter påpekade även att avrättning av ungdomsbrottslingar är förbjudet under internationell rätt.

Hon uppmanade iranska regimens myndigheter att omedelbart stoppa alla avrättningar av ungdomsbrottslingar i landet.

FFFI rapporterade tidigare under fredagen att iranska regimen hade straffat två 17-åriga pojkar med flera piskrapp innan de avrättades i hemlighet.

“Mehdi Sohrabifar och Amin Sedaghat, två kusiner, avrättades den 25 april i Adelabad-fängelset i Shiraz, Fars-provinsen, södra Iran. Båda arresterades när de var 15 år gamla och dömdes för flera våldtäkter efter en orättvis rättegång”, avslöjade Amnesty i ett uttalande den 29 april.

Varken deras familjer eller advokater var informerade om avrättningarna i förväg, enligt Amnesty.

“Regeringen fortsätter att tiga samtidigt som iranska regimen begår grymma brott mot mänskliga rättigheter och bryter mot internationell rätt. Det är inte längre acceptabelt och vi förväntar oss att utrikesministern, Margot Wallström (S), och UD nu följer FN och fördömer dessa grymma avrättningar i kraftiga ordalag”, sade FFFI:s EU-representant, Massud Kiani.