Avrättningar, Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Iran piskar och avrättar två minderåriga i hemlighet

Iranska regimen straffade två minderåriga pojkar med flera piskrapp innan de avrättades i hemlighet. Det avslöjar Amnesty International i ett uttalande på sin hemsida den 29 april och hänvisar till uppgifter människorättsorganisationen hade mottagit.

Amnesty beskrev avrättningarna som ett tydligt brott mot internationell rätt och barns rättigheter.

“Mehdi Sohrabifar och Amin Sedaghat, två [17-åriga] kusiner, avrättades den 25 april i Adelabad-fängelset i Shiraz, Fars-provinsen, södra Iran. Båda arresterades när de var 15 år gamla och dömdes för flera våldtäkter efter en orättvis rättegång”, sade Amnesty.

Varken deras familjer eller advokater var informerade om avrättningarna i förväg och blev chockade över nyheten, enligt Amnesty.

“Iranska myndigheter har ännu en gång bevisat att de är beredda att döda barn på ett fruktansvärt sätt i flagrant brott mot internationell rätt. Det verkar som om att myndigheterna på ett grymt sätt inte informerade de två pojkarna om deras dödsdomar i två år, piskade dem i livets sista ögonblick och verkställde sedan deras dödsstraff i hemlighet”, sade Philip Luther, research- och policychef för Amnestys Mellanöstern- och Nordafrikaavdelning.

FN:s särskilde rapportör för Iran, Javaid Rehman, kritiserade i februari i år Teheranregimen för ökade avrättningar av minderåriga. Han uppmanade iranska myndigheter att stoppa dödsstraffen mot minderåriga som är ett brott under internationell lag.

Minst 33 ungdomsbrottslingar har avrättats i Iran sedan 2013. Minst 80 minderåriga sitter just nu frihetsberövade i regimens fängelser i väntan på avrättning, sade FN:s Iranrapportör i sin senaste rapport om situationen för mänskliga rättigheter i landet som släpptes i februari i år.