Nyheter

Egypten stänger Suezkanalen för iranska tankerfartyg

Egypten stänger Suezkanalen för samtliga iranska tankerfartyg som exporterar olja till Syrien. Det rapporterar saudiska tidningen Al-Saudi Al-Anan under helgen med hänvisning till “ett oväntat beslut” från den egyptiska regeringen.

USA hade uppmanat Egypten att stoppa iranska tankerfartyg från att använda Suezkanalen för att exportera olja till Syrien, rapporterade amerikanska Wall Street Journal (WSJ) i slutet av mars i år.

Det egyptiska beslutet kommer efter Trump-administrationens beslut i förra veckan att terroriststämpla iranska regimens revolutionsgarde.

“Denna hittills unika åtgärd, som leds av utrikesdepartementet, slår fast att Iran inte bara är en statlig sponsor av terrorism, utan att revolutionsgardet aktivt delar i, finansierar, och uppmuntrar terrorism”, skrev president Trump i ett uttalande den åttonde april.

“Denna åtgärd skickar ett tydligt budskap till Teheran att dess stöd till terrorism får allvarliga konsekvenser”, rapporterade Aftonbladet och hänvisade till ett uttalande från president Trump.

Beslutet innebär att samtliga länder och företag som gör affärer med revolutionsgardet, vare sig direkt eller indirekt, riskerar amerikanska sanktioner.

Revolutionsgardet kontrollerar idag stora delar av Irans ekonomi, särskilt den viktiga olje- och gassektorn.

Iranska nationella motståndsrådet (NCRI), välkomnade USA:s svartlistning av revolutionsgardet i ett uttalande på måndagen. Den iranska oppositionskoalitionen påpekade att beslutet är ett viktigt steg för att säkra fred och stabilitet i regionen.