Mänskliga Rättigheter

EU förlänger sanktioner mot Iran för MR-brott med ytterligare ett år

EU beslutade på måndagen att förlänga sina sanktioner mot iranska regimtjänstemän för allvarliga brott mot de mänskliga rättigheterna i landet.

“I dag beslutade rådet att förlänga sina restriktiva åtgärder för allvarliga brott mot de mänskliga rättigheterna i Iran till och med den 13 april 2020”, skriver EU-rådet i ett uttalande den åttonde april.

Åtgärderna består bland annat av reseförbud och frysning av tillgångar för 82 individer och en enhet, enligt uttalandet.

Beslutet förlänger även förbudet mot export till Iran av utrustning som kan användas för inhemskt förtryck och utrustning för övervakning av telekommunikation.

Dessa straffåtgärder infördes först i 2011 och har sedan dess förlängts varje år.

Situationen för de mänskliga rättigheterna i Iran är fortsatt mycket dålig medan situationen för människorättsförsvarare i landet fortsätter att försämras. Det sade utrikesminister Margot Wallström (S) sade i skriftligt svar till flera riksdagsledamöter den 27 mars.

En EU-tjänsteman i Bryssel bekräftade för FFFI att tidigare chef för regimens så kallade rättsväsende, Sadeq Larijani, finns fortfarande på EU:s sanktionslista.

Sadeq Larijani fördes upp på EU:s sanktionslista i mars 2012 för att personligen ha skrivit under talrika domar om dödsstraff som strider mot internationella standarder. “Dessa inbegriper stening, avrättningar genom hängning med strangulation, avrättning av underåriga och offentliga avrättningar, som de avrättningar där fångar hängts från broar inför folkmassor på flera tusen personer”, skriver EU i sin motivering av straffåtgärderna mot Sadeq Larijani.