Opinion

Det är mullorna som orsakat dödsfallen, SvT

Fasansfulla scener från översvämningar i Iran cirkulerar på sociala medier.

Vattenmassorna forsar kraftfullt fram, välter omkull bilar och slänger dem på varandra i en hög, människor hinner inte lämna sina bilar. De kläms ihjäl eller drunknar i vattnet. Andra försöker förgäves att hålla fast i trafikstolpar och gatlyktor.

Girighet, korruption och inkompetens gjorde att några dagars skyfall slutade i en ofattbar tragedi.

Översvämningarna har hittills krävt många dödsoffer och drabbat miljoner människor runtom i Iran.

I alla andra länder utfärdar vädertjänsten varningar när ett oväder drar in och myndigheter står i beredskap för att undsätta de drabbade. Sådant gäller dock inte i islamiska republiken Iran. Någon varning utfärdades inte.

Folk gick helt ovetande på stadens gator och torg när vattenmassorna sköljde över dem plötsligt.  Regimen har inte brytt sig att hjälpa dem som har drabbats. Revolutionsgardet har däremot kallats in för att slå ner missnöjesyttringar och protester. Istället för ambulanser och brandbilar det är pansarvagnar som har placerats ut på gatorna.

Statliga medier rapporterar knappt om katastrofen och ”rättsväsendet” hotar att åtala människor som lägger ut bilder och videoklipp från översvämningarna på sociala medier.

40 år av religiös diktatur har bokstavligen ödelagt Iran. Ett gäng giriga, korrupta och brutala mullor kapade landet för 40 år sedan och har hållit en hel nation gisslan sedan dess. Miljön har förstörts, hela skogar har skövlats bort och vattendrag har förgiftats. Istället för att bygga ut och underhålla infrastrukturen har regimen satsat pengar på krigsföring i Syrien och Jemen. Istället för att betala löner till sjuksköterskor och vårdpersonal har regimen betalat för att rekrytera terrorister och lönnmördare.

Det var inte skyfallet som orsakade översvämningarna. Det var mullornas korruption och inkompetens som gjorde det. Det är därför de vill dölja tragedin och dess omfattning för omvärlden.

Regimen vill inte ta ansvar för förödelsen. Regimen hänvisar som vanligt till ”islams fiender”. Den som rapporterar om tragedin, eller postar något på sociala medier, skadar ”islams ansikte”, enligt mullorna. Regimens officiella version av händelserna är att islamiska myndigheter gjorde ett fantastiskt arbete, och räddade alla. Det var några få som dog och orsaken till det var att de inte hörsammade myndigheternas uppmaningar.

Det anmärkningsvärda är att mullorna får hjälp från ett oväntat håll, från svensk public service:

SVT valde att fria mullornas regim från ansvar och lägga skulden på offren. Under rubriken ”minst 18 döda efter översvämningar i Iran” citerade SvT statliga medier i Iran och förklarade dödsfallen med ”Många av dödsfallen ska ha skett då människor försökt filma översvämningen med sina mobiltelefoner”.

Att vår handelsminister väljer att täcka håret och buga för iranska mullor och skönmåla den brutala regimen förklaras med lukrativa affärer med diktaturen. varför ”oberoende” public service väljer att agera megafon för mullornas lögner är svårare att förklara. Jag vill inte spekulera i intressen eller motiven bakom.

Jag frågar bara är om det är värt det? Att smussla med en mördarregim, att citera den religiösa diktaturens propaganda för att dölja den korruption och inkompetens som kostade hundratals människor livet är ett för högt pris, helt oavsett.

Behrooz Pertow Stockholm 2019/03/28

Stockholm den : 2019/03/28