Nyheter

Stora översvämningar i Iran

Stora delar av Iran har drabbats av svåra översvämningar under de senaste dagarna samtidigt som folket firar det persiska nyåret.

21 provinser har drabbats däribland Lorestan, Khuzestan, Sistan-Baluchestan, Esfahan, Bushehr, Ilam, Kermanshah och Golestan. Flera hundra har omkommit och många har skadats, enligt rapporter från flera iranska städer.

Folk har tvingats fly sina hem och undan vattenmassorna som orsakat stora förödelse i flera städer.

Översvämningarna har orsakats av kraftiga regn och avsaknad av en effektiv stadsplanering och dambyggnad.

Iranska regimens regering skyller förödelsen på andra fraktioner istället för att hjälpa folket. Ansvariga tjänstemän i flera provinser har flytt landet under förevändning av semester istället för att vara kvar och hjälpa de drabbade.

Detta har lett till stora protester bland befolkningen. Regimen har placerat ut strids- och pansarvagnar i flera städer för att förebygga folkliga protester, enligt uppgifter till FFFI.

Myndigheterna har inte setts till i de drabbade provinserna och katastrofinsatserna samordnas av folket som hjälper varandra.

Mer kraftig regn väntas inom de närmaste dagarna framförallt Teheran och regimens myndigheter har varnat för mer översvämningar.