Nyheter

USA uppmanar internationella oljebolag att inte köpa iransk olja

USA:s utrikesminister Mike Pompeo uppmanar oljebolag att hjälpa Trump-administrationen att minska oljeimporten från stater med onda avsikter som Iran. Han uppmanade bolagen att köpa amerikansk olja och gas istället.

Uppmaningen kom under hans tal till IHS Markit Conference, olje- och gasindustrins största årliga sammankomst i USA, på tisdagen.

Representanter från stora oljebolag som Chevron Corp, Total SA, Royal Dutch Shell PLC, ConocoPhillips och Occidental Petroleum Corp deltog också i konferensen.

Iran och några andra länder försöker använda energiexporter för att öka sin makt över andra nationer, påpekade Pompeo.

“Vi har alla avsikter att driva den iranska oljeexporten till noll så fort vi kan … Detta är inte en kommersiell uppgörelse, det är en politisk uppgörelse”, tillade han.

USA har lyckats övertyga Kina, Japan och Sydkorea att minska oljeexporten från Iran. Detta som en del av Tump-administrationens pågående försök att helt stoppa Irans oljeexport.

Dessa länder tillsammans med Indien, Italien, Grekland, Taiwan och Turkiet, har fått undantag från amerikanska oljesanktioner mot Iran.

En representant för amerikanska utrikesdepartement bekräftade att USA ännu inte har dragit tillbaka undantagen från oljesanktioner mot Iran.

“Vårt politiska mål är att få alla länder att sluta köpa iransk olja så fort som möjligt … Var och en av dessa jurisdiktioner har redan visat betydande minskningar när det gäller köp av iransk råolja under de senaste sex månaderna”, säger amerikanska utrikesdepartement i ett uttalande.

“Två av de åtta nationerna har faktiskt redan slutat importera iransk råolja. Och [de] kommer inte att återuppta importen så länge som sanktionerna är på plats. Vi fortsätter att arbeta med de återstående nationer som fått undantag från Iransanktioner för att stoppa importen av iransk råolja”, tillägger amerikanska UD.

USA har lyckats minska Irans oljeexport med ca 1.5 miljoner fat om dagen sedan sanktionerna trädde i kraft i november. Iran har därmed förlorat närmare 10 miljarder dollar i intäkter, sade Brian Hook, amerikanska utrikesdepartementets särskilde representant för Iran och chef för nya enheten, Iran Action Group, på onsdagen enligt Reuters.