Andra nyheter

Ny enhet ska samordna USA:s Iranpolitik

USA:s utrikesdepartement inrättar en ny enhet med ansvar för att leda, se över och samordna departements Iranpolitik.

Den nya enheten heter “Iran Action Group” och kommer att ledas av den nytillsatte särskilde representanten för Iran, Brian Hook, tillkännagav USA:s utrikesminister Mike Pompeo vid ett pressträff igår. Enheten rapporterar direkt till utrikesministern, Mike Pompeo

“Att bekämpa iranska regimens maligna aktivitet är en viktig prioritering för presidents utrikespolitik. Iran Action Group, ledd av den särskilde representanten för Iran, Brian Hook, kommer att samordna och arbetet för att ta itu med regimens fientliga verksamhet och stödja iranska folket”, skrev han i ett inlägg på Twitter på torsdagen.

“Iranska regimen har varit en kraft för instabilitet och våld. Vår nya strategi tar itu med alla iranska hot och den nya [enheten] Iran Action Group kommer att fokusera på att genomföra denna strategi”, sade Brian Hook vid torsdagens pressträff i utrikesdepartementet i samband med tillkännagivandet.

“Administrationen kommer fortsätta söka det bredaste internationella stödet för vår strategi. Jag var i London igår och träffade högt uppsatta tjänstemän från Tyskland, Frankrike och Storbritannien. Vi hade produktiva samtal om Iran”, tillade han.

Hook sade vidare att den nya enhetens arbete siktar på att förändra Irans beteende i de 12 aspekter som utrikesministern Pompeo presenterade i maj i år, rapporterar Voice of America (VOA).

“När det gäller våra sanktioner är vi redo att införa sekundära straffåtgärder mot andra regeringar som fortsätter denna typ av handel med Iran”, betonade sade Hook med hänvisning till de tuffare amerikanska sanktioner som träder i kraft den fjärde november och som syftar till att helt strypa Teherans oljeexport.

Många Irankännare och experter beskriver åtgärden som en tydlig signal från president Trump till omvärlden och Teheran att hans administration menar allvar med att öka pressen på regimen.