Nyheter

Irans Kenya-ambassadör misstänks för plan att frita terrormisstänkta

Iranska regimens ambassadör till Kenya utreds av polisen för inblandning i en olaglig plan att frita två iranska terrormisstänkta i landet. Det rapporterar flera lokala medier på söndagen.

Regimens ambassadör, Hadi Farajvand, avfärdar dock anklagelserna och hävdar att han har blivit utsatt för en bedrägeri.

Kenyas åklagarmyndighet arresterade två individer på fredagen för att ha lurat ambassadören på en okänd summa pengar. Individerna presenterade sig själva som högt uppsatta tjänstemän från inrikesdepartementet som kunde säkra frigivningen av två iranska terrorister, Ahmad Abolfathi Mohammed and Sayed Mansour Mousavi.

I juni 2013 dömde en kenyansk domstol männen till fängelse för terroristbrott, vilket FFFI rapporterade om tidigare.

Domstolen fann att Abolfathi Mohammed och Mousavi var agenter från iranska regimens terrorstyrka Quds-styrkan som planerade attacker mot västerländska mål i Kenya. De dömdes först till livstidsfängelse men straffet sänktes till 15 år sedan männen överklagat den första domen.

En enig appellationsdomstol förkastade dock domen och friade männen på grund av brist på bevis.

Men åklagarmyndigheten har överklagat till Kenyas högsta domstol som beslutade att polisen får hålla kvar de misstänkta terroristerna fram till att den kommer med sitt beslut.

Det är inte klart hur mycket iranska regimens ambassadör, Farajvand, betalade de två bedragarna och vad de hade för plan.

Men Farajvand var så säker på att de två terrormisstänkta skulle friges att han bokade tre biljetter den åttonde februari för att lämna Kenyas huvudstad Nairobi via Jomo Kenyatta International Airport tillsammans med de terrormisstänkta.

Bilder från en övervakningskamera visar hur Farajvand går in och ut från en resebyrå där han köpte biljetterna för sig själv och de två misstänkta terroristerna.

Men ambassadören avbokade biljetterna senare när han insåg att det inte fanns någon plan att frita de misstänkta terroristerna, rapporterar lokala medier.

Iranska regimens ambassadör letade efter högt uppsatta kontakter på regeringsnivå som skulle kunna hjälpa honom att olagligt säkra frigivningen av Abolfathi Mohammed och Mousavi och smuggla dem från Kenya, berättar källor inom polisen för lokala medier.