Andra nyheter

Två iranier åtalade för terroristbrott i Kenya

_92791383_iran5En kenyansk domstol åtalade på torsdagen två iranska män för förberedelse till terroristbrott, det rapporterar Associated Press (AP) från Kenyas huvudstad Nairobi.

De anklagades för att samla in information i syfte att underlätta ett terrordåd sedan myndigheterna fann videoklipp från den israeliska ambassaden hos männen.

Sayed Nasrollah Ebrahim och Abdolhosein Gholi Safaee greps i tisdags i en iransk diplomatbil på Bishops Road i Nairobi. Männen återvände från ett besök i Kamiti-fängelset där de träffade två andra iranier som avtjänar 15 års fängelsestraff för terrorism, sade åklagaren Duncan Ondimu enligt AP.

De misstänkta hade filmat [ambassaden] med hjälp av en mobiltelefon, sade Ondimu. En kenyansk chaufför, Moses Keyah Mmboga, som körde bilen som tillhör den iranska ambassaden har åtalats tillsammans med de misstänkta. Han står även åtalad för ”medhjälp till terrorism”.

Iranska regimens agenter misstänks vara inblandade i attacker eller stoppade attacker runt om i världen under de senaste åren, bland annat i Azerbajdzjan, Thailand och Indien. En majoritet av attackerna var riktade mot israeliska mål.

I juni 2013 dömde en kenyansk domstol två iranska medborgare till fängelse för terroristbrott. Domstolen fann att männen var agenter från iranska regimens terrorstyrka Quds-styrkan som planerade attacker mot västerländska mål i Kenya. De dömdes först till livstidsfängelse men straffet sänktes till 15 år sedan männen överklagat den första domen.

Ahmad Abolfathi Mohammad och Sayed Mansour Mousavi greps i juni 2012 och ledde tjänstemännen till ett lager med 15 kg av sprängämnet RDX. Minst 85 kg av sprängämnen som myndigheterna säger har skeppats till Kenya har ännu inte hittats.

Kenyanska tjänstemän för kontraterrorism sade att de två iranierna är medlemmar i revolutionsgardets terrorstyrka för utlandet, Quds-styrkan.

I november 2015 erkände två kenyaner att de hade hjälpt iranska regimens underrättelsetjänst att planera attacker mot västerländska mål i Kenya, enligt landets polischef. Abubakar Sadiq Louw, 69, och Yassin Sambai Juma, 25, erkände att de vara spioner för Quds-styrkan, rapporterar AP genom att citera landets polischef, Joseph Boinnet.

Han sade att männen hade fått pengar från sina hanterare för att välja ut sina mål för framtida terrorattacker och för att rekrytera andra, däribland barn. Han avböjde dock att säga vilka västerländska mål som männen övervakade, rapporterar AP på torsdagen.