Nyheter

USA: Iran ökar sitt stöd till den globala terrorismen

Iran ökade sitt stöd för den globala terrorismen förra året till en nivå som inte har setts på två decennier, sade Obama-administrationen i sin årliga rapport om ”internationella trender i extremistiska våldet” som släpptes på torsdag.

Rapporten sade att 2012 ”visar en anmärkningsvärd uppsving i Irans statliga sponsring av terrorism.” Denna sponsring har till stor del genomförts genom revolutionsgardets Quds-styrka och den militanta rörelsen Hizbollah i Libanon.

”Iran och Hizbollahs terroristverksamhet har nått ett tempo osett sedan 1990-talet, med attacker riktat i Sydostasien, Europa och Afrika”. De inkluderade en attack mot en buss med israeliska turister i Bulgarien, som dödade sex, Indien, Thailand, Georgien och Kenya, enligt rapporten.

Utrikesdepartementets ”landsrapporter om terrorism” för 2012 förändrar inte den amerikanska listan över ”statliga sponsorer av terrorism.” Kuba, Iran, Sudan och Syrien stannar på den svarta listan, trots att Iran pekades ut som den värsta gärningsmannen.

Rapporten sade att al-Qaidas centrala delar i Afghanistan och Pakistan var på väg mot nederlag men betonade att nätverkets olika medlemsförbund fortfarande utgör allvarliga hot mot USA.

Country Reports on Terrorism 2012