Mänskliga Rättigheter

Två ungdomsbrottslingar inför omedelbar avrättning i Iran

Två ungdomsbrottslingar står inför omedelbar avrättning i Iran, varnar iranska aktivister och Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) på måndagen.

De unga fångarna var mellan 15 och 16 år när de dömdes till döden för mord. De är identifierade som Mohammad Kalhori och Shayan Saeedpour.

Kalhori dömdes till döden trots att en rättspsykiatrisk undersökning slog fast att han led av psykisk störning och depression vid mordtillfället. Tjänstemän på fängelset har dock informerat familjen om att hans dödsstraff ska verkställas inom kort, enligt Kalhoris försvarsadvokat, Hassan Aghakhani.

Shayan Saeedpour har enligt uppgifter flyttats till ett annat fängelse i Kurdistan provinsen. Aktivister är oroade för att även han ska avrättas inom de närmaste dagarna.

Iran under prästerskapet är ett av de få länder i världen som fortfarande avrättar ungdomsbrottslingar i strid mot internationella lagar.

FN:s MR-experter, FN:s särskilde Iranrapportör och internationella människorättsorganisationer har fördömt regimen vid flera tillfällen och uppmanat iranska myndigheter att upphöra med dessa avrättningar.

Iranska aktivister och dissidenter i sin tur kräver att regimens ledare och de ansvariga ska ställas inför rätta för de systematiska MR-brotten i Iran.

Iranska regimen avrättade minst fem ungdomsbrottslingar under 2018.