Nyheter

Tidigare amerikansk underrättelseofficer åtalas för spionage för Iran

USA:s justitiedepartement åtalar en tidigare underrättelseofficer från amerikanska flygvapnet för spionage för Iran.

Monica Elfriede Witt, 39 år, åtalas tillsammans med fyra iranska medborgare, Mojtaba Mosoumpour, Behzad Mesri, Hossein Parvar, och Mohamad Parya. Det tillkännager federala polismyndighet FBI i en arresteringsorder mot de misstänkta på onsdagen.

USA:s finansdepartement meddelade samma dag att det inför sanktioner mot de fyra åtalade iranierna tillsammans med sex andra individer och två Iranbaserade organisationer.

Witt tjänstgjorde vid amerikanska flygvapnet från 1997 fram till 2008 där hon arbetade med kryptografi och sedan som utredare inom enheten för säkerhetstjänst. Hon arbetade därefter som underrättelseanalytiker för Booz Allen Hamilton, en underentreprenör till den amerikanska säkerhetstjänsten NSA, under fem månader i 2008 samt för andra inom den privata sektorn, enligt internationella medier.

Hon hoppade av till Iran i augusti 2013 och tog med sig detaljer om amerikanska säkerhetsagenter som hon arbetade med. Iranska hackare, däribland de fyra misstänkta nämnda ovan, använde dessa detaljer för att rikta cyberattacker mot Witts tidigare kollegor, säger amerikanska justitiedepartementet i sitt åtal som offentliggjordes på onsdagen.

Witt rekryterades av Iran under konferenser sponsrade av revolutionsgardet, skriver FBI på sin hemsida och citerar amerikanska tjänstemän.

De fyra åtalade iranierna, som är knutna till revolutionsgardet, misstänks ha använt information från Witt för att skicka meddelanden via e-post och sociala medier till de individer som var mål för cyberattackerna. Dessa meddelanden innehöll länkar och bilagor som distribuerade skadlig kod och skapade hemlig åtkomst till individernas datorer och nätverk, skriver FBI.

“Det är en tråkig dag för USA när en av dess medborgare förråder vårt land”, sade biträdande justitieminister för nationell säkerhet, John Demers.

“Monica Witt som en gång i tiden hade topphemlig säkerhetsprövning, försökte aktivt skapa möjligheter för att underminera USA och stödja Irans regering – ett land som utgör ett allvarligt hot mot vår nationella säkerhet”, sade Jay Tabb, verkställande biträdande direktör för FBI:s avdelning för nationell säkerhet, under en presskonferens i Washington DC på onsdagen.

Witt och de fyra åtalade konspiratörerna tros fortfarande vara i Iran, men arresteringsorder har utfärdats för dem om de reser ut ur landet.