Mänskliga Rättigheter, Nyheter

FN antar resolution som fördömer grymma MR-brott i Iran

FN:s generalförsamling i New York antog på måndagskvällen (lokal tid) en resolution som fördömer systematiska och grymma människorättskränkningar i Iran.

FFFI välkomnar dagens FN-resolution men uppmanar regeringen och UD att arbeta med EU och allierade i FN för att ställa regimens ledare och högt uppsatta tjänstemän ansvariga för dessa MR-brott i Iran inför rätta.

Resolutionen mot iranska regimens MR-brott har blivit något av en tradition i FN och antogs i år med 84 röster för och 30 emot. 67 länder avstod från att rösta och lade ner sina röster.

Dagens FN-resolution är den 65:e i sitt slag och lades fram av Kanada med stöd från USA och flera EU-länder, däribland Sverige. Den uppmanar regimen att stoppa sin utbredda användning av godtyckliga frihetsberövanden och uttrycker allvarlig oro över regimens ”alarmerande höga” användning av dödsstraff.

FN:s generalförsamling ”uppmanar iranska regimen” att upphöra med diskriminering av kvinnor både i lag och praxis samt förföljelse av Irans religiösa och etniska minoriteter, vilket FFFI rapporterade om i november (läs mer om resolutionen via länk).

Resolutionen kritiserar även iranska regimen och dess myndigheter för grymma tillslag mot aktivister och oppositionella, godtyckliga arresteringar, tortyr, ökade avrättningar, omänsklig behandling av bland annat politiska motståndare, människorättsförsvarare, arbetsledare, miljöaktivister, akademiker, filmskapare, journalister, bloggare och andra aktivister på sociala medier.